• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tlumienie pianka

Reakcji
0
Witam
(sorry za brak poskich znakow)
Chcialbym uslyszec wasze zdanie na temat tlumienia pianka (gabka), ale po kolei.
Chodzi mi o wytlumienie odglsow z zewnatrz auta: silnik, opony, powietrze. Rozumiem ze obowiazkowo dajemy maty, ale najlepszy chyba efekt daje wiele roznych warstw. Tak wiec na maty mozna by przykleic jakis miekki material.
Na przykladzie podlogi samochodu:
Filc odpada bo nasiaknie (np zima) no wiec moze jakas pianka. Wiadomo ze wiekszosc tez nasiaka ale znalazloby sie cos nienasiakliwego (polietylen?).
Przyklady:

Pianka tapicerska (w sumie nie wiem czy nasiaka?)

Mata polietylenowa pod akwarium

karimata

Podkreslam ze chodzi mi o wyciszenie auta (przed halasem z zewnatrz)
Co sadzicie?

Można jeszcze spróbować cienką pianką, którą układa się pod panelami jednak wydaje mi się, że te wszystkie materiały mają zbyt małą gęstość aby dobrze tłumiły.

No zdecydowanie taka pianka musi miec 1-2cm. Z tego co znalazlem w necie jest to stosowane tylko jest problem nasiakaniem.
Nikt z tu piszacych nie ma doswiadczenia z taka metoda wyciszania auta?

wykladalem auto pianka do paneli podlogowych, moim zdaniem dziala. bez szalenstwa, ale dziala. Gabki wg. mnie nie dzialaja wcale. zmiekczacze. zostalo mi pianki do paneli bo kladlem w calym domu podlogi to wylozylem podloge w aucie + maty. po 2 3 warstwy. pianka ma grubosc chyba 3mm. dodatkowo mozna ja uzyc do uciszenia latajacych elementow pod konsola, tapicerka.
powtarzam dla czepialskich i najmadrzejszych na swiecie - efekt niewielki, ale wydaje mi sie, ze troche dziala, koszt byl zaden.

Witam!
Filc pomimo tego, że nasiąka, to jest stosowany przez większość producentów samochodów z tym, że z wierzchu przykryty jest matą bitumiczną. Spotkałem się też z filcem zawiniętym w folie. Ja mam zamiar u siebie najpierw wysmarować masą bitumiczną, do tego kilka mat, potem filc i na górę pianka PU. Wydaje mi się, że pianka będzie bardziej izolować przed zimnem niż hałasem. Na hałas najlepsze będą maty bitumiczne + filc zabezpieczony folią.
P.S. Czytałem gdzieś, że filc można nasączyć szkłem wodnym, dzięki czemu zmniejszy się jego chłonność i zabezpieczy przed wilgocią.

Powrót