to już kolejny projekt Troelsa http://www.troelsgravesen.dk/Revelator-66.htm gdzie autor umieszcza cewki łamiąc "dobre praktyki" za którymi wcześniej lobbował ;( , sam już nie wiem co tym myśleć czy ma to znaczenie czy tez jest pomijalne

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
...sam już nie wiem co tym myśleć czy ma to znaczenie czy tez jest pomijalne
Ma znaczenie, ale pokaż cały projekt.
Ma znaczenie, ale pokaż cały projekt.
Mała cewka ma mniejszy wpływ na dużą (gdzie zapewne drobna zmiana dużo nie wniesie).
Duża cewka zaś ma większy wpływ na tą mniejszą, ale może się okazać że ta cewka jest od pułapki i również drobna zmiana jej wartości to nic strasznego.
Najprostszy przykład, aczkolwiek może nie do końca zdrowy, aby organoleptycznie przekonać się o tym silne powstają tam sygnały, to jest odpięcie głośnika od zwrotnicy najlepiej np od filtru dolnoprzepustowego 2 rzędu, takiego najprostszego LC. Puszczając muzykę ze wzmacniacza będziecie w stanie ją usłyszeć pomimo, że nie ma głośnika.
Zdecydowanie w tej roli najlepiej sprawują się Quartz'e, nie cofajmy się do czasów Maxwell'a.Co ciekawe i zapewne wiele osób o tym nie wie, w teorii gdyby cewki i kondensatory nie miały strat, da się zbudować układ składający się zaledwie z 3 elementów biernych który raz pobudzony wpadnie w rezonans i stanie się generatorem. Czyli będzie działać z jakaś częstotliwością rezonansu bez konieczności zasilania go. W rzeczywistości elementy nie są idealne i takie układy nie mają prawa działać, przynajmniej niezbyt długo. Ale to pokazuje jak niewiele trzeba aby wpaść w oscylacje bawiąc się w budowanie układów z takimi elementami.
Zastanawia mnie tylko to iż "audiobile" wywalają zewsząd kondensatory elektrolityczne, a do zwrotnic pasywnych je pchają na siłę. I jeszcze mają "pięknie" wyglądać i być wielkie. Totalny brak logiki.
Nie umiem tego pojąć i już.
a jak oceniacie cewki typu Litz vs powietrzne czy maja z punktu czysto materialistycznego pozbawionego "audio metafizyki" jakaś przewagę ?