• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

To jest bas?

Reakcji
0
Witam

Tym razem mam szczególny problem - mało basu. Myślałem że się przyzwyczaję do podłogówek - ale niestety nie. Za każdym razem gdy porównuję 2 podłogówki, podłączone pod wyjścia frontowe we wzmaku SL-2500 - 2*45W z podłączonym pod dziesięciowatową unitrę subem na jakiejś kolumnowej a nie subwoferowej 17'stce STX'a - SZLAG - MNIE - TRAFIA. Ten STX zabija Teslę... na prawdę nie myślałem, że tak mało basu będzie... Pomóżcie! Co może być przyczyną?! Zachwalacie tą teslę, a ja zacznę myśleć, że oszukujecie bo wiem jak to gra. HELP ME PLEASE!

Pozdrawiam serdecznie!

Kwestia lezy nie tylko w glosnikach - ale i w wzmacniaczu. Porownuj na tych samych wzmacniaczach i W TYM SAMYM pomieszczeniu.
Raczej Tesla nie zostanie pozarta przez tego STXa, maja inny charakter basu ale nie ilosci generalnie.

Może miec to także związek z akustyką pokoju. Wsumie tesle do wytworzenia potężnego bassu sie nie nadają, dlatego nie opłaca sie an nich robic subów a stx to już coś innego chociaż 17 to chyba nie najlepszy glosnik Budzik coś mówił że Alphard SW607 w zamkniętej niżej od niego zejdzie.

Zawsze daję wytłumienie! Ten STX to potwór, bo trzęsie wnętrznościami. Mo nie chodzi o niskie zejście tylko o kick - bass i ogólnie basik... Ten STX zaspokaja moje potrzeby, ale sprzedam subika na nim...

Co polecacie bo widze że zostaje mi tylko ratowanie się subem? Chcę coś lepszego od STX 17, chciałbym aktywnego na wzmacniaczu STX A-11, czy brać STX 22/120/4/SS??

Doradźcie czy mam wziąć STX 22 czy 27, malutki pokój 4 x 2 m, do muzy...

[ Dodano: 2005-12-22, 18:20 ]
w subie jest tyle wytłumienia, że ledwo głośnik wchodzi, wata mineralna...

Boże czym ty to zasilasz ;).Weś podłącz jakiś pożądny wzmacniacz a nie to pudło z 5xtda2030 w środku.

Powrót