• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tonsil 20/80/2 vs Alphard 803 Z - ktory do suba

Reakcji
0
Hejka, w sumie pytanko powinno brzmiec: jaki glosnik do suba do okolo 150zl, zastanawiam sie nad Tonsilem gdn 20/80/2 a Alphardem SW 803 Z. Parametrow Tonsila chyba nie musze podawac, alphard: qts=0,7; fs=39hz; Vas=7l. Przez producenta podane 86db, wiec troche malo, ale za to siano (90zl) ujdzie w tlumie. Czy ktos wie jak ten glosnik gra?? W WinIsd charakterystyka w obudowie zamknietej przy 20l jest super i malutki impuls. Pomóżcie pliss...mam juz wzmacniacz do suba (jakis kit AVT) i filtr dolnoprzepustowy, teraz czeka mnie zakup glosnika.Z gory dzieki.

Z tego co slyszalem to nie najlepiej. Moim zdaniem lepszy bedzie Tonsil, chyba warto jest doplacic te pare zloty i miec ladniejszy dzwiek ale moge sie mylic :)

SW alpharda to badziew jakich mało parametry sa z kosmosu a efektywnosc nie przekracza 80 dB bierz tonsila a moze beyme??

150 kaski to można coś juz wybrac, napisz jakiej mocy wzmak, jaki pomieszcznie ma to nagłaśniac, do czego ma byc sub itp itd bo w tej cenie można wybrac pomiędzy 20 25 i 30 cm głośnikiem wiec moze cos innego niż te dwa ... ale jesli to wiadomo ze tonsil a tak jak pisał Łukasz sw nie słychac ale widac :)

Witam wszystkich ! Widze ze Sławek ma taki sam problem jak ja więc nie będe tworzył takiego samego tematu . Otóż tak jak w.w kolega mam 150 zł przeznaczone na głośnik i mam juz na oku Tonsila GDN 20\80\2 , ale jak Budzik wspomniał za tą kase mozna juz przebierać w głośnikach :] . Mam wzmacniacz TDA 7294 . od głosnika oczekuje zeby nisko schodził, ma być do oglądania filmów i najlepiej zeby skrzynia do niego nei była większa niż 40 l . Wiem ze moje wymagania są b.wysokie ale może znajdzie się jakiś przetwornik który sprosta tym wymaganiom mimo ze to tylko 150 zł .
Za odpowiedzi serdecznie dziękuje !! !! !!

POZDRO ALL

Witka, dzieki za opinie. Budzik, subwoofer mialby byc maly, max 35l (tonsil sie miesci:)), miec maly impuls i nisko schodzic. Chyba jednak zostane przy dobrym i sprawdzonym Tonsilem. Tesla odpada, bo ma tylko jeden b.dobry glosnik ale on nadaje sie do monitorow a nie do suba. Pokoj mam 14m2. Wzmacniacz do suba jest okolo 100W. Musze jeszcze zobaczyc oferty głośnikow innych firm.

Ja za 150 zl wzial bym CW 1002C ma niezlego kopa ale to zawsze alphard .........

20/80/2
beyma 8br60
beyma 10br70
cw 1002
wszystki moga grac od 20-40l ja pokecał bym cw 1002w 40 l zagra ladnie
albo beyme 10 tez w 40 l ale BR

dzieki Lukasz, nie znam glosnikow firmy beyma, masz moze stronke gdzie mozna sie cos o nich dowiedziec?

[ Dodano: 2004-07-16, 14:09 ]
..znalazlem strone, ciekawe glosniki, moze wiesz ile kosztuja?

Ja polecam Cw 1002C. Robiłem na nim suba, gra bardzo ładnie. Wzmacniacz tak około 150W i git :-)

mam CW i do TDa nie polecam dlaczego ?? za słaby , trzeba mu dac ze 150-200 W ( ja bede miał PA300 :) ) bo na tda to można zmulić sie masakrycznie, tak jak mówi łukasz beyma 10br70 bo ona chyba w BR bedzie wiec zagra na małym wzmaku głośniej ... oczywiście polecam takze cw1002c bo gra bardzo ładnie, ale tylko dla tych którzy mja zamiar w przyszłości zasilić go mosniejszym wzmakiem a nie mizerne tda :P

Witam Chłopaki :) i jeśli dobrze pamiętam to i Dziewczyny :) (dawno mnie nie było). Mam kolumny na Tonsilku "Legendzie" ;) i powiem tyle, nikt nie będzie żałował pieniędzy na ten głośnik jak usłyszy co potrafi. Co jak co, z całym szacunkiem dla Alpharda, ale Alphard zawsze pozostanie Alphardem a Tonsil Tonsilem. Choć jest kilka modeli, które grają mocno (nie powiem ładnie). Pozdrawiam :)

hmm, po co wracac do tego tematu to nie mam pojecia, no ale stalo sie.... :)
ja jakis czas temu zamowilem takiego Alpharda, a 2 godz. pozniej dopiero znalazlem to forum i przeczytalem opinie o nim, no ale bylo juz za pozno ;/. Zrobilem zamknieta obudowe ok 15L, no i gral beznadziejnie, znaczy jak bylo cicho to jeszcze w miare, ale jak sie zrobilo glosniej to koszmarnie pierdzial ;/.( smierdzialo ze hoho :) ). po jakims czasie troche sie poprawilo, moze musial sie troche rozgzac? - nie wiem, ale gral i gra dalej troche lepiej. na filamch to mi sie nawet podoba jak to gra,ale do muzyki to sie raczej nie nadaje. juz mam nowy glosnik, wlasnie Tonsila, wzmacniacz juz zamowiony i zrobiony, czekam na przesylke, i robie aktywnego sub. na nim. z tego co czytam ma byc oki, i lepiej niech tak bedzie :).
P.S.
Jak by ktos chcial odkupic ode mnie tego Alpharda to chetnie sprzedam :). moge takze dozucic bude do neigo :). zrobiona szczelnie z plyty wiorowej 40mm!! :-D, a raczej z blatu kuchennego, okejona jest czarna okleina meblowa ( nie do konca wyszly rogi, ale tego nie widac z daleka:) ) i fajnie sie blyszczy obramowanie tego glosnika na tej okleinie:). tak wiec polecam jak najbardziej ten glosnik :D. szczegolnie ten MÓJ!!! :)

Powrót