• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tonsil aktiv 200

Reakcji
0
Witam Kolegów.
Dostałem do naprawy wyżej wymieniony subwoofer.
W końcówce są wylane kondensatory z sekcji zasilającej (2x10000uF).
Końcówka jest oparta na kostce tda7294.
Wstępne pomiary jak i testy wskazują jedynie na uszkodzenie tych kondensatorów.
Mam jednak pytanie z racji ze będę zamawiał części do naprawy tej końcówki:
Zamówić i wymienić na wszelki wypadek TDA czy same kondensatory?
Zastanawia mnie powód wylania owych kondensatorów z racji ze jest to w sumie całkiem nowa końcówka.

Pozdrawiam Maciek.

Sprawdź czy kondensatory nie mają zwarcia, jeśli nie włącz wzmacniacz bez obciążenia i sprawdź napięcie stałe na wyjściu tda.A one na pewno wylały czy może to klej użyty do ich mocowania?

Własnie przez pomiary i testy miałem na myśli to co Kolego napisałeś wcześniej.
Końcówka wydaje się być dobra ponieważ stałe na wyjściu wynosi w granicy 20mV, nie wybija bezpieczników po uruchomieniu itp. Jedynie pod obciążeniem słychać bardzo głośny brum w głośnikach. Przy podaniu sygnału na wejście brum jest w dalszym ciągu z tym że zmienia się w rytm muzyki a nie jest ciągły.
Kondensatory są na bank wylane i dodatkowo napuchnięte.
Reszta elementów poza sterowaniem i końcówką mocy, to elementy pasywne i są one sprawne.

skoro gra to zostaw je w spokoju
wymien kondy i sprawdz jeszcze raz
no chyba ze to klient z zewnatrz a nie znajomy/kolega to wtedy zamawiaj w ciemno. jak nie trzeba bedzie wymieniac to masz gratis kostki ;)

W sumie to główne kondensatory zasilaczy raczej długo wytrzymują, aż takie kiepskie zastosował producent?

kondensatory jakieś "dziwne" nie firmowe (SV czy tam SU). w dodatku na napięcie jak na mój gust delikatnie za małe (mianowicie na styk) 35V.

wymien kondy i sprawdz jeszcze raz
no chyba ze to klient z zewnatrz a nie znajomy/kolega to wtedy zamawiaj w ciemno. jak nie trzeba bedzie wymieniac to masz gratis
W takim razie pójdę za Twoją radą i zamówię jeszcze TDA na wszelki wypadek.

Powrót