• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tonsil GDN 13/50/9 [12 Ω]

Reakcji
2
Witam potrzebuje małej rady,
mianowicie chcę złożyć kolumny z głośnika Tonsil GDN 13/50/9 [12 Ω]
2_f.jpg
ale nie mam pomysłów na zwrotnicę i na wysokotonowy, kolumna ma być dwudrożna ogólnie do pokoju 8m2 [jak można to nazwać pokojem :mrgreen:],
potrzebował bym jakąś radę co do wysokotonowca i zwrotnicy - co wybrać (nie dużym kosztem!)
no i jeszcze jedna ważna sprawa, jaka będzie w zasadzie impedancja końcowa kolumny?

gotowe zwrotncie sa pod
2xGDN + GDWK
2xGDN + MDT29
2xGDN + seas

jak masz zamiar miec jednego to niestety trzeba robic od nowa

Kurcze nie dobrze :mad:
Mam w planach dać po jednym GND w skrzynie + wysokotonowy.
to pewnie dzwięk też ciekawy nie będzie, co?
A co z impedancją, jakie wzmacho pociągnie to?

Witam!

euphonic napisał:
Mam w planach dać po jednym GND w skrzynie + wysokotonowy.
No to niestety, musisz sprzedać te 12omh i kupić "mniejsze" np 6/8omh .

Tutaj jest całkiem dobre połączenie tego przetwornika z Seas 27TBFC/G, nie wiem czy zwrotnica jest w porządku, bo się nie znam, ale projekt wydaję się być ciekawy ;-)
http://mkul.info/GDN13509+27TBFCG.html

Nie ma co pchać dwóch GDN'ów do 8m2 moim zdaniem, więc ja bym na twoim miejscu sprzedał te 12omh i kupił 6/8omh, tak jak pisałem wyżej...

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.

Witam!

funiax1 napisał:
A wiesz może gdzie kupić te 6ohm?
Niestety nie, nie szukałem więc nie wiem. Widzę, że gdzieś muszą być jeśli w w/w linku ktoś zbudował na nich monitory. Trzeba powęszyć w internecie.

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.

Te GDN w wersji 6Ω już dawno są niedostępne w sprzedaży. Pozostaje tylko z drugiej ręki albo zostawić te 12 i działać :grin: Sam mam 2szt 12Ω i jak tylko będe mieć trochę czasu to postaram się z nimi coś zdziałać (oczywiście z pomocą ludzi z forum :grin: )

A nie da rady dokupić jeszcze parki 12 Omowych? Bo wtedy problem z głowy - MDT-29 i można tworzyć :)

Raczej dwie drogi :). A wyobrażam sobie - na wąskie podłogówki zawsze się znajdzie miejsce ;).

Metraż pomieszczenia to nie wyrocznia. W większym pokoju łatwiej zadbać o dobrą akustykę, ale nie znaczy to od razu, że małe jest złe. Często łatwiej wydobyć bas z podłogówek niż monitorków właśnie ze względu na pomieszczenie - tak np u mnie jest. ARN-150 miały u mnie prawie zerowy dół. Dopiero jak je zniosłem do salonu dół to nagle basu przybyło. Z podłogówkami tego problemu nie miałem.

euphonic pogadaj jeszcze z użytkownikiem Arkadyo, ostatnio projektowałem jemu zwrotkę do 2xGDN i Seas 27TBFC/G z tego co wiem to jest zachwycony, szkoda, że nie pomierzyłem GDN-ów pojedynczo to mogłbym Ci zaprojektować zwrotkę do jednego głośnika, teraz będzie troche ciężko.

mkul napisał:
euphonic pogadaj jeszcze z użytkownikiem Arkadyo, ostatnio projektowałem jemu zwrotkę do 2xGDN i Seas 27TBFC/G z tego co wiem to jest zachwycony, szkoda, że nie pomierzyłem GDN-ów pojedynczo to mogłbym Ci zaprojektować zwrotkę do jednego głośnika, teraz będzie troche ciężko.
Zagadam do niego, ale tak na marginesie, można połąszyć jednego GDNa 12 ohm i np. seasa 8 ohm?

Powrót