• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Tonsil GDN 15/40/5 + Vifa DX25TG - moje pierwsze DIY

Reakcji
4
WSTĘP
Byłem już trochę zmęczony dźwiękiem moich poprzednich kolumn JVC SP-X440, naczytałem się dużo na elce i diyaudio, miałem trochę wolnego czasu i chciałem się pobawić w DIY, więc postanowiłem zrobić nowe kolumny. Początkowo chciałem zrobić klony Totemów, ale po przemyśleniach zrobiłem coś z trochę wyższej półki - jak podejrzewam kosztem basu.

PRZETWORNIKI:

Tonsil GDN 15/40/5 + Vifa DX25TG
OBUDOWA:
Wykonana z płyt wiórowych 18 mm, a przednia ścianka dodatkowo wzmocniona płytą MDF 16 mm. Fornirowana dębową, naturalną okleiną 0,6 mm, woskowana i polerowana jeden raz.
Komora dla GDN`a - 11,5 l, strojona tunelem fi 50 z Polinka, na około 50 Hz. Tłumiona wełną owczą.
Wymiary z podstawkami: 98x24x18 cm.
Frezy wykonałem ręcznie. Na MDF`ie narysowałem okręgi, wyrzynarką wyciąłem jak najbliżej kreski i doszlifowałem pilnikiem do metalu. MDF przykleiłem do frontowej płyty wiórowej i wyregulowałem głębokość głośników za pomocą dystansów z płyty pilśniowej. Trochę roboty było, ale gdybym miał kupić frezarkę, to i tak wolałbym dołożyć do lepszych przetworników.
Vify umieściłem asymetrycznie, aby nie powstawało zjawisko dyfrakcji fali.
Kolce to polerowane uchwyty od starych mebli, znalezione w garażu (oszczędności :) ). Niestety są trochę niskie, a mam dosyć gruby dywan i mało co je widać.
ZWROTNICA:
Zaprojektowana przez Irka, podzespoły z Polinka, lutowana na pająka. W przyszłości może zmienię deseczkę na płytkę PCB.
WRAŻENIA:
Początkowo byłem pod wrażeniem szczegółowości z jaką grają Vify. Miałem wrażenie że słucham muzyki na żywo. Po przesiadce na nowe kolumny zacząłem słyszeć nowe dźwięki i poznawałem starą dobrze mi obsłuchaną muzykę od nowa. Po miesiącu przyzwyczaiłem się i dźwięk nie jest już tak spektakularny.
Ogólnie kolumny grają żywo, ze świetną średnicą. Dźwięk jest naturalny, szczegółowy. Brakuje mi trochę basu (ale tego można było się spodziewa po 15 cm midwooferkach), a scena nie jest zbytnio rozbudowana.
Odsłuch na amplitunerze Yamaha R-3 i odtwarzaczu CD Sony CDP-590, w pokoju 4x4,9x2,2m.
KOSZTORYS (ceny łącznie z kosztami przesyłki):
Polink - 203 zł
GDN`y - 198 zł
Vify - 228 zł
Wosk - 40 zł
Patex - Universal: 54 zł (gdybym oszczędzał to raczej starczyła by mi jedna puszka, a tak poszło nieco więcej)
Szpachla - 8 zł
Klej do drewna - 15 zł
Fornir - 40 zł
Łącznie - 786 zł

I najważniejsze... ZDJĘCIA :D
Niestety, gdzieś mi zaginęły fotki z budowy :angry:

PLANY NA PRZYSZŁOŚ:
Możliwe, że przez środek frontu, za pomocą ciemniejszego wosku lub bejcy zrobię pasek na szerokość tunelu BR i zmienię co nieco wygląd cokołów.
Myślę także subwooferku, najprawdopodobniej na panelu od Irka SUB 150 i nowym AWX`ie STX`a 20 cm.

Dziękuję za przeczytanie i proszę o opinie, ewentualne propozycje zmian. ;)

MDF przykleiłem do frontowej płyty wiórowej i wyregulowałem głębokość głośników za pomocą dystansów z płyty pilśniowej

możesz mi to jakoś zobrazować bo chyba nie załapałem

bardzo ładne
brawo

jeden z naszych kolegów połączył tego gdna z usherem 9950
czekam na relację

lklukasz "Frez" przedstawia poniższe zdjęcie. Myślę, że jeżeli ktoś niema frezarki, ma odrobinę cierpliwości i czasu, to jest to bardzo dobre rozwiązanie. Dodatkowo dałem uszczelkę... z gumki od słoików.

Pokaż załącznik 3759

ir0nhide przez Ciebie straciłem kilka godzin na woskowanie :flapper:
Ale i tak miałem to zrobić, choć zbytnio mi się nie chciało. Drewno nabrało połysku, koloru i w pokoju znowu ładnie pachnie woskiem :D
Nowy kolor na powyższym zdjęciu.

Pawel S. docelowo miały być jakieś fajne wkręty, ale w żadnym markecie budowlanym nie mogłem znaleźć nic odpowiedniego, a 18 sztuk w loudspeakershopie to koszt ~ 45 zł.Więc zostały wkręty, które nie wyglądają aż tak źle.

Ogólnie dziękuję za miłe słowa. :)

Ostatnia edycja:
popatrz tez w greltonie
ja tam kupowalem i dalem 45zl z przesylka za 2x opakowania wkretow
zadzwon i popros o przesylke listem poleconym
nie robia zadnego problemu

Nie na temat...
ir0nhide przez Ciebie straciłem kilka godzin na woskowanie Ale i tak miałem to zrobić, choć zbytnio mi się nie chciało. Drewno nabrało połysku, koloru i w pokoju znowu ładnie pachnie woskiem Nowy kolor na powyższym zdjęciu.

tylko ja mam?:

Invalid Załącznik specified. If you followed a valid link, please notify the administrator

Popraw linka ;)

Nie na temat...
Cześć,
A próbowaliście kiedyś nitonakrętki ?
Fajna sprawa bo raz założona umożliwia dowolne wkręcanie i wykręcanie śrub mocujących bez osłabiania otworów. Nakłada się ją na kleju od wewnętrznej strony kolumny, kołnierz na jej końcu trzyma ją mocno w otworze montażowym, są też wersje z karbowanym brzegiem dodatkowo mocującym ją w kolumnie. Naprawdę bardzo wygodny sposób na mocowanie głośników. Śrubki mogą mieć wtedy łebki na torxy, imbusy, śrubokręty krzyżakowe, płaskie do wyboru do koloru. Polecam naprawdę warto :)
zdjęcie z aukcji tylko jako przykład
http://allegro.pl/nitonakretka-walcowa-m5-ocynkowana-i1776311581.html

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pawel S. docelowo miały być jakieś fajne wkręty, ale w żadnym markecie budowlanym nie mogłem znaleźć nic odpowiedniego, a 18 sztuk w loudspeakershopie to koszt ~ 45 zł.Więc zostały wkręty, które nie wyglądają aż tak źle.

Ogólnie dziękuję za miłe słowa. :)

W leroy merlin są takie wkręty. Koszt około 2 zł za jakies 15 sztuk o ile dobrze pamiętam.
2r77j8g.jpg

Powrót