• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tonsil GDN 16/40/4 15ohm

Reakcji
0
Witam,
Co można zrobić z wyżej wymienionego głośnika?
Czy ten głośnik nadaje się do 2way?
Są na nim jakieś konstrukcje?

Pozdrawiam.

No właśnie mam 2szt 15ohm i 2szt 8ohm i chciałem z tego złożyć jakiś zestawik do kina domowego

Właśnie 8ohm do centralnych bo mam już praktycznie gotowe, zostają te nieszczęsne 15ohm...

Sprawa wygląda tak, że mam głośniki i zwrotnice z samb 130 i w nich właśnie są wersje 8ohm, chciałbym tylko w nich wymienić budę. I zostają mi 2szt wersji 15ohm, z których planowałem zrobić satelitki (łącząc z jakimś wysokotonowcem). O centralnym będę myślał na końcu bo do niego prawdopodobnie będę musiał kupić jakieś mniejsze głośniki żeby buda nie była zbyt duża...

Ja też mam te głośniki w wersji 15 ohm z tonsil bolero i także zastanawiam się co z nim zrobić. Nie wiem z jaką kopułka to zestawić. Myślę nad monitorami aktywnymi z oddzielnym wzmacniaczem dla tego gdn-a o odpowiednio wysokim napięciu zasilania ( takim aby wzmacniacz osiągnął powiedzmy 30W przy 15 ohm). Sam głośnik wydaje się ciekawy i myślę że warto gdzieś to zaaplikować

Ostatnia edycja:
z mojej strony jak najbardziej mogę sie zamienić na 8 Ohm wersje. Planuje kolumny na jednym 16/40/4. Łącząc dwie 15 Ohm wersje na kolumnę otrzymujemy całkiem przyswajalne 7,5 Ohma. Jak coś to czekam na pw

Powrót