• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TONSIL GDN 20/60/3-4 + ARV 104-00/4

Reakcji
0
Panovie zostaly mi s samochoda glosniki TONSIL GDN 20/60/3-4 + ARV 104-00/4 i ja chcialem by s nimi zrobic boxy . Wiem ze to niejest idealne GDM ma zaduzou srodnicy membrany . Niestety glosniki mam toz co s nimi - zrobie boxy :)

myslalem o obudove closed 25 litrow - ? Nebo ne ?

dvoupásmovka s 20 cm basákem bude na středech hrát hnusně, určitě to nebude hrát tak čistě jak ARN-150
pokud s tím počítáš a nevadí ti to, tak klidně 30l i s BR

dodaj gdm10/60/2 bedzie najlepiej

jesli juz koniecznie musisz 2way na 20cm tonsilu to na pewno nie ARV, kup tweeter tonsila albo monacor'a

dobry jest także 12/60 mozna go nisko obciąć i ciągnie równo do 10 000Hz myśle że juz od 400Hz spokojnie moze pracować a optimum to jakieś 600-800Hz

paffik napisał:
dodaj gdm10/60/2 bedzie najlepiej

jesli juz koniecznie musisz 2way na 20cm tonsilu to na pewno nie ARV, kup tweeter tonsila albo monacor'a
Ja niechcales cos vogule dokupivat ty glosniko pozostaly mnie z samochoda i neviem co z nimi :)

miałem podobny zestaw z 20/60/3 i 104 na wysokich tonach i grało to dosyc przyjemnie. Na starym forum gdzieś był opis, a tu przypominam fotki:

Załączniki

• kol3.jpg
    kol3.jpg
    44.6 KB · Wyświetleń: 0
  • kol9.jpg
    kol9.jpg
    50.4 KB · Wyświetleń: 0
  • kol2.jpg
    kol2.jpg
    36.5 KB · Wyświetleń: 0
Przemek napisał:
miałem podobny zestaw z 20/60/3 i 104 na wysokich tonach i grało to dosyc przyjemnie. Na starym forum gdzieś był opis, a tu przypominam fotki:

Tak twoje kolumny z starego fora ja dobrze pamientam :)

Da sie zrobic takie kolumienki na 20cm GDN ie 2 drozne owszem.
CO do polskich GDMow nie zgadzam sie ze mozna je ciac nisko, no chyba ze ktos zrobi 18dB/okt to wtedy 800Hz.A na zdjeciach widac fatalne rozmieszczenie kolumn w pomieszczeniu ze tak wtrace (za blisko scian i TV).

pogadaj z moją żoną to zobaczysz co to jest chęć umieszczenia kolumn a ich umieszczenie docelowe :)

2 maras, broken:
co řešíš, i s 2x ARN-150 sis poradil celkem sám.
Všeobecně: nemyslím si, že 20 cm basák by hrál vyrovnaně na těch středech a ještě horší to bude se směrovou charakteristikou, ale třeba na takový metal, techno to bude určitě supr !!
Nic jinýho z toho postavit nejde !! :-)))

antonio napisał:
2 maras, broken:
co řešíš, i s 2x ARN-150 sis poradil celkem sám.
Všeobecně: nemyslím si, že 20 cm basák by hrál vyrovnaně na těch středech a ještě horší to bude se směrovou charakteristikou, ale třeba na takový metal, techno to bude určitě supr !!
Nic jinýho z toho postavit nejde !! :-)))
No jasne ja jen chtel vedet estli uz tu nekdo nema neco takoveho postavene a jake sou reference :)

Przemek nie martw sie nie Ty jeden....
Zreszta pokoj jest uzytku codziennego wiec mowi sie trudno.
PZDR

Powrót