• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tonsil maestro II 180 jaki podział?

• Autor wątku Autor wątku rosim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
skoro nieznasz podzialu ani niemasz schematu zwrotnicy to rozkrecaj kolumne i napisz co tam siedzi

gdybym miał, to rozkręciłbym, własnie dlatego zastanawiam się się nad jej kupnem - słyszałem dośc pochlebne recenzje (nie jestem "uczulony" na produkty tonsila), myślę o przejściowym podłączeniu do technicsa, gdyby nie "grało" będę zmieniać także elektornikę - stąd ten wątek

faktycznie Pawel S. dales troche ciala, a rosim to odkrecil :P - poczytaj swoje posty to sie dowiesz gdzie.
rosim: co prawda nie slyszalem maestro II, ale nie czytalem zbyt wielu pochlebnych opini - raczej negatywne przez tytana, ktory aby grac dobrze musi byc ciety bardzo wysoko, a w maestro tak nie jest.
mimo wszystko do tego swojego technicsa zadnych kolumn nie podlaczysz (oprocz tych dostarczonych do wiezy), zeby dobrze graly. chcesz ulepszyc sprzet to go sprzedaj i za zarobione pieniadze kup cos normalnego - tj z jednym wzmacniaczem w srodku bez zadnego aktywnego podzialu. tak to niepotrzebnie sobie zawezasz mozliwosci.

Caleb - dzięki, juz myslalem, że coś ze mną nie tak. Masz rację - szkoda kombinowania z podlączeniem innych kolum do tego technicsa. Skłaniam się ku zestawowi marantz SR 4600 + DVD 4360 + eltax summit gdzieza ok 2,5k nowe. Technicsa nie sprzedam, bo po prostu szkoda - wbrew pozorom nie jest to wcale taka "kupa plastiku" jak niektórzy sądzą, ma ogromą moc przy b.małych zniekształceniach, nie wiem skąd taki bas z tych małych kolumienek - przeniosę do sypialni. Pozdrawiam
Aha przypomniało mi się jeszce takie powiedzenie - jak jedna osoba twierdzi, że jest koniem - wysmiej ją, natomiast jak to powie ci 10 osób - idź do sklepu i kup uzdę! Przez chwilę w trakcie dyskusji w tym wątku chciałem już iśc do sklepu...., :)
*że jesteś koniem

Caleb napisał:
faktycznie Pawel S. dales troche ciala, a rosim to odkrecil - poczytaj swoje posty to sie dowiesz gdzie.
jak mozesz to podaj gdzie bo zmeczony jestem wiec pewnie tego nie znajde - tak tez bywa jak sie pisze przy sniadaniu lub wieczorami...
rosim napisał:
wbrew pozorom nie jest to wcale taka "kupa plastiku" jak niektórzy sądzą, ma ogromą moc przy b.małych zniekształceniach, nie wiem skąd taki bas z tych małych kolumienek
ta wieza jak na sprzet ogolnie dostepny w sklepie wcale nie jest az taka zla. aczkolwiek w porownaniu z jakimkolwiek przemyslanym DIY przegrywa pod wzgledem jakosci.
a co do basu... slyszales moze ARN 150?? ten to dopiero potrafi zrobic wrazenie...

Paweł oczywiście, że technics to nie cud HI FI, ale mialem na myśli sprzęt z porównywalnej półki, nawet zaryzykowałbym pod niektórymi względami z pianocraftem, na pewno gra lepiej (porównywałem) od nowej wieży Philipsa MCD 908, której raczej nie pomógł przedwzmacniacz lampowy, natomiast nie porównywałbym np. z denonem CX3, który tez jest miniwieżą, ale każdy klocek kosztuje 5k, czyli całośc ok. 15000 zł...
Codo DIY powiem tak - miałem kiedys w technikum kolegę, który zrobił telewizor własnego projektu, a wyglądał w ten sposób, że był to kinskop bez obudowy leżący na dywanie, kilka płytek i sterta kabelków - pajęczynka, bo nie chcialo mu się trawić płytek. Obraz z takiego cuda był o wiele lepszy niż z jakiegoś firmowego zachdoniego telewizora, a był to koniec lat 80-tych. Z dźwiekiem może być tak samo...Pozdrawiam

tak jak pisalem wczesniej i sama nazwa wskazuje - BI (dwa) AMP... (wzmacniacz)
poprostu podlacza sie 2 wzmaki ale z kazdego idzie cale pasmo

rosim napisał/a:
to po co podają w danych wieży podziałpasma na 120Hz i 4kHz?
to zapewne podzial pasma na glosnikach a nie na wzmakach...
tu. zreszta teraz mniejsza o to, bo juz sie wyjasnilo. ;)

rosim: moze byc wlasnie dlatego duzo basu, bo ta twoja wieza ma wbudowany aktywny korektor dla drogi basowej, co z prawidlowo zestrojonymi kolumnami mogloby nie zagrac zbyt dobrze. dlatego tez zostaw wieze w spokoju ;). chcesz lepiej to kup/zrob calosc nowa.

Caleb, no i co tam jest nie tak??

ta wieza ma aktywna sekcje niskotonowa z wieksza moca na "suba". jest przycisk regulujacy "ilosc" tego basu wiec jakby nie patrzac jest tam aktywny subwoofer i to w dodatku na 2 glosnikach :razz:

napisales ze podzial miedzy subniskotonowa a niskosredniowysokotonowa sekcja jest na glosnikach, a nie wzmacniaczach. o to chodzilo... faktycznie podzial na glosnikach jest tylko miedzy sekcja niskosredniotonowa a wysokotonowa, zintegrowany subwoofer jest oddzielony we wzmacniaczu aktywnie.

Caleb, tak masz racje ale te dane byly podane w katalogu i tyczyly sie podzialu pasma na glosnikach - niewazne w jaki sposob realizowane ale pasmo na kolumnie bylo tak dzielone

Powrót