• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tonsil Siesta Front + Seas 27TBC/G

Modyfikacja gra już miesiąc więc mogę coś powiedzieć o brzmieniu. Na pewno góra jest bardziej dźwięczna. Spadł "kocyk" z głośników. Zrobiło się też szerzej. Niemniej jednak nie zginęły podbarwienia sybilantów a na to szczerze mówiąc liczyłem. Może to kwestia wysokiej średnicy? Nie mam takiej wiedzy, żeby eksperymentować ze zwrotnicą. Generalnie jest wyraźnie lepiej ale nie idealnie. Podziękowania dla autora za udostępnienie.

Modyfikacja ma już kilka lat, gdy je modyfikowałem byłem w zupełnie innym miejscu jeśli chodzi o pomiary i filtrowanie i wiedzę w tej materii.
Czy dziś podszedłbym do tego inaczej? Zapewne tak i obejmowałoby to na pewno zmianę całej filtracji zestawów ale tamta modyfikacja chyba była na tyle w porządku, że najlepszym dowodem jest to, że Siesty kupił ode mnie kolega, który nie ma zamiaru ich póki co się pozbywać ;) a trochę sprzętu u siebie przerzucił i przerzuca nadal.
Poprawa brzmienia wtedy była kolosalna aczkolwiek Tonsilowskie midwoofery na włóknie szklanym mają swoje specyficzne brzmienie, które czasami może wydawać się zbyt ostre i agresywne a jest to spowodowane pewnymi mankamentami jakości podzespołów (sztywniejący zawias górny i rosnący FS, sztywniejący resor dolny) co sprawia, że równowaga tonalna kolumn głównie w dolnym zakresie jest zachwiana.

Powrót