• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tonsil Sub200A

Reakcji
0
Witam, z góry przepraszam za ente poruszanie tego tematu w necie , ale kombinuję budowę suba do kina. Obecnie grają na froncie DIY na AWX (mx-140) ampli Onkyo , reszta (C+RS+LS) M-Audio . Myślałem o 8" AWX plus MB lub SLS10 ,ale to może później. Ww. sub miałem dawno temu u siebie i w kinie sprawował się świetnie , zależy mi obecnie na kasie i traktuję to jako przyjemność ;) , jak mi się podoba to zostanie jak nie to puszczę go w świat ;)
Ma wspomagać kino i PS3. Głośniki : http://allegro.pl/tonsil-gdn-20-80-fabrycznie-nowe-gwar-12m-i2114364095.html
Pytanie brzmi czy na podstawie tego co znalazłem mogę myśleć o budowie . Rysunek z sieci :
P.S. Oczywiście ma być aktywny , panel się znajdzie :) Z góry dzięki za pomoc.

Załączniki

• 2x GDNx20x80x2.jpg
    2x GDNx20x80x2.jpg
    20.9 KB · Wyświetleń: 0
to nie ten glosnik. w tym subie siedzial 20/80/2 lub 20/100/3 (nie jestem pewny)

Na innym forum znalazłem że to 20/80/2 tylko że to skamielina i nie można go kupić w nowości , również myślałem o panelu irka , może coś z alledrogo. Więc mamy 1/1 20/100/3 dla 20/80/2 :) Rozumiem że proponowane przeze mnie głośniki nie mają prawa zagrać w tym band-pasie ?

Rysunek wygląda sensownie, aczkolwiek należałoby go przeklepać do WinIsd aby chociaż skontrolować strojenia portów. Zrób to, zrzuć obraz symulacji i pokarz na forum, będzie można powiedzieć coś więcej :) Troszkę mi nie pasują wprawdzie średnice portów, z tego co kojarzę w oryginale były mniejsze.

csbiczek a mozesz napisac jak gra ten 20/100/3? w jakiej masz go budzie? jak sie sprawuje przy muzyce?
chce zrobic dziewczynie suba do monitorkiw na arn116;) jak myslisz 80w z trana da rade go wysterowac?

ewentualnie moze macie jakies pomysly na nie drogi glosnik pod 80w glownie do muzyki??

Nie bardzo wiem jak się poruszać w WinIsd, nie mogę znaleźć wszystkich danych tonsila :( . Co do otworu Br to chyba były takie , rzucicie okiem na to http://allegro.pl/tonsil-aktiv-200-maestro-subwoofer-obudowa-i2162080067.html jeżeli tam mają być dwa 8" głośniki to jak ma tam być wmontowany ten w mniejszej komorze ? Chyba że activ 200 pracuje na jednej 20-stce . Za dużo się tego robi ;) . P.S. oglądałem ww. STX-y sugerowane są do caraudio - do domu również ?

csbiczek a mozesz napisac jak gra ten 20/100/3? w jakiej masz go budzie? jak sie sprawuje przy muzyce?
chce zrobic dziewczynie suba do monitorkiw na arn116 jak myslisz 80w z trana da rade go wysterowac?

ewentualnie moze macie jakies pomysly na nie drogi glosnik pod 80w glownie do muzyki??

Gra to fajnie, mieciutko z mięskiem, mam go w fabrycznej budzie z fabrycznym strojeniem itp jedynie wzmaka zmieniłem jak już wspomniałem;) Pewnie kiedyś tam suba wystawię, ale dopiero jak wezmę się za kolumny czyli hmm kiedyś;)

Myślałem o 8" AWX plus MB lub SLS10

jezeli SLS to raczej uzywany - nie jest wart obecnej ceny
AWX jezeli nie musi byc w malej obudowie to raczej w b-r

Pytanie brzmi czy na podstawie tego co znalazłem mogę myśleć o budowie . Rysunek z sieci :
ale po co kombinowac?
http://allegro.pl/tonsil-aktiv-200-maestro-subwoofer-obudowa-i2162080067.html

to nie ten glosnik. w tym subie siedzial 20/80/2 lub 20/100/3 (nie jestem pewny)
dokladnie ten!
w SUB200 siedzialy 2szt GDN 20/80!

w aktywnej wersji moze inny

ależałoby go przeklepać do WinIsd aby chociaż skontrolować strojenia portów.

tam sa 2 tunele "fi100" z polinka
ten dluzszy i skrocony krotki z dodatkowym profilem

Dwu cewkowy Stx,
popieram - juz radio ladnie go wysterowuje ;) (radio 2x2r)

eżeli tam mają być dwa 8" głośniki to jak ma tam być wmontowany ten w mniejszej komorze ?
oba zamontowane sa przez wieksza komore - "twarzami" do siebie oddzielone plastikowym dystansem

zapytałbym jeszcze o tego smoka : http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html znalazłem w sieci to : obudowa BR 29l , rura fi-100x145 liczone w WinIsd oczywiście nie przeze mnie .
bzdura!
http://pawel.lutuje.se/sub 30 litrow b-r.PDF tylko tunel skrocic do ok 35cm bo w projekcie strojenie wyszlo 30hz

Ooo dzięki :) , Paweł S. co było by do kina domowego lepszym rozwiązaniem 2x gdn20/80 w band pass , czy SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP w BR ?

Paweł S. co było by do kina domowego lepszym rozwiązaniem 2x gdn20/80 w band pass , czy SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP w BR ?

pierwsze latwiej napedzic i masz juz gotowa obudowe
minus to monotonia i meczace brzmienie - w kinie spokojnie przejdzie

STX wiekszy i schodzi nizej
niestety wymaga poteznego zasilania :/

Po Tonsil-u wiem miej więcej czego się spodziewać i w kinie czy grach byłby ok w muzyce AWX-y dają mi wystarczającą ilość basu. STX kusi mnie bardzo ale obawiam się dużego wzrostu kosztów bez pewności sukcesu , z większym budżetem skierowałbym się raczej w sprawdzone projekty. Dziękuję Panowie za zainteresowanie , jak by się jeszcze pojawiły jakieś sugestie to proszę bardzo :) Pozdrawiam.

Powrót