Co do Diory to na dzień dzisiejszy nie ma się, czego spodziewać, co do jakiś tam produktów. Pamiętam jak dużo mówiono o reaktywacji Diory i przez pewien okres nawet dość często korespondowałem po przez e-mail z Panami, którzy są właścicielami tzn. mają prawa do loga Diory na tematy związane z planowanymi urządzeniami audio itd. Fakt był dosyć prosty gdyż za kwestie produkcyjne odpowiadała firma Manta, czyli wyszukała/wyszukiwała producenta elektroniki audio w Chinach i zajęła się dystrybucją i serwisem tegoż sprzętu audio w Polsce – takie było zadanie Manty, co do umowy pomiędzy dwoma firmami. Wiele razy zapewniano mi w odpowiedziach na moje pytania w kwestii technicznej, że wiele rozwiązań tych technicznych, elektronicznych i konstrukcyjnych jest rozwinięciem/ulepszeniem np. jakiegoś starszego wzmacniacza z czasów świetności dawnej Diory i wiele takich sytuacji. No cóż pewien etap się skończył gdyż umowa z Mantą została zerwana/nieprzedłużona, o czym zostałem powiadomiony przy kolejnej jakieś korespondencji - poniżej cytat:
Wszelkie pytania dotyczące produktów, jakie zostały wprowadzone do obrotu na rynek krajowy w dniach 1.12.2008 -1.04.2011 prosimy kierować do firmy Manta Multimedia Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie
serwis@manta.com.pl lub tel; 22/3323453. Firma Manta Multimedia Sp. z o.o. była odpowiedzialna za opracowanie, wprowadzenie i sprzedaż produktów w tym okresie. Ponosi również odpowiedzialność wszelkich działań serwisowych-gwarancyjnych i pogwarancyjnych wedle obowiązujących przepisów.
Produkty wprowadzone do obrotu przez firmę Manta Multimedia Sp. z o.o. to:
1.Zestaw kina domowego AWS001 + ZGB001
2.Zestaw Stereo WS600 + CD600 + dedykowane kolumny ZGB60
3.Zestaw Kina domowego AVS600 + DVD600 + dedykowany zestaw kolumn ZGB600
4.Linia głośników samochodowych GDK-xxx-7 (seria 7).
W skład tej serii wchodzą głośniki samochodowe o oznaczeniach: GDK-1007, GDK-1307,GDK-1607, GDK-6907 GDS-1307, GDS-1607.
Firma Manta Multimedia Sp. z o.o. posiada zgodę na sprzedaż w/w produktów do czasu wyczerpania zapasów, nie dłużej jednak niż do końca 2012 roku. Umowa współpracy zawarta pomiędzy właścicielami znaku towarowego Diora i firmą Manta Multimedia Sp. z o.o. została rozwiązana z dniem 1.09.2011 roku i nie przewiduje się jej przedłużenia.
Pozdrawiamy, życząc udanych odsłuchów
Zespół Diora
Pamiętam, że gdzieś początkiem 2012 roku pytałem ponownie w sprawie dalszej działalności i przyszłości firmy itd. to otrzymałem wiadomość, że są prowadzone rozmowy z Szwedzką firmą MDS, jako głównym strategicznym partnerem lub nawet przyszłym (no może w większej połowie) właścicielem marki/nazwy Diora jakoś tak. Były jakieś plany, co do domowego audio: wzmacniaczy, odtwarzaczy, amlitunerów, kolumn itp. jak i pełnej oferty Car Audio. Prawdopodobnie seria głośników samochodowych GDK-xxx-7 (seria 7) za czasów Manty pochodziła od MDS-a. Nie będę się tutaj spierał, bo do końca nie chciano mi powiedzieć o ich pochodzeniu jedynie, że klepane gdzie? W fabryce przez małe Chińskie rączki. Ale jak to bywa i nawet te wszystkie starania stanęły na niczym gdyż pytając a dokładnie było to dnia 28-10-2013 jakie rokowania, co do …………….. wiadomo, co dalej otrzymałem wiadomość:
Witamy serdecznie Pana,
Na dzień dzisiejszy nic nowego nie pojawi się w ofercie. Rozmowy z firmą MDS zostały zerwane i zamknięte.
Jak tylko pojawią się nowe produkty poinformujemy Pana o tym fakcie.
Pozdrawiamy
Zespól Diora
I od tamtego czasu nie chcą odpowiadać na pytania. Zrobiła się cisza w eterze. Może za bardzo ich naciskałem czy cóś

.
Kwestia sposobu robienia kariery i zarabiania pieniędzy na markowych produktach, bo każdemu wolno, kto ma jakiś pomysł na siebie .............hmm jest jakoś logicznym wytłumaczeniem lub nie. Nie wiem. Może to wszystko było tylko chwilowym zaczerpnięciem dobrego dofinansowania gotówki na swoje późniejsze potrzeby?
Patrząc z drugiej strony, jeżeli wyznacznikiem miało być logo, które miało, ma i będzie miało sentyment starszych pokoleń oraz obecnego/obecnych pokoleń (nie mówię o wszystkich) jest nie w porządku. Cóż jest to może bardzo brzydkie stwierdzenie z mojej strony, ale może prawdziwe a jeżeli mylę się i firma Diora nadal ma coś w planach to jak to napisał kolega dabyl – „odszczekam z uśmiechem i gratulacjami, ale póki, co jestem zdystansowany”.
Pozdrawiam.