• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tonsil wraca do gry :)

Kolega potrafi czytac ze zrozumieniem ??
Opowiadasz o głosniku którego nie ma na rynku i nawet go na oczy nie widziałeś. Tak samo niskotonowego z kolumn Pulse jak i wysokotonowego. Ale piszesz z ogromną pewnoscia siebie o tym jak sa zbudowane i jakie maja własciwości.
Typowa maniera internetowych specjalistów.

Kolega potrafi czytac ze zrozumieniem ??
Opowiadasz o głosniku którego nie ma na rynku i nawet go na oczy nie widziałeś. Tak samo niskotonowego z kolumn Pulse jak i wysokotonowego. Ale piszesz z ogromną pewnoscia siebie o tym jak sa zbudowane i jakie maja własciwości.
Typowa maniera internetowych specjalistów.

Drogi arwasie qubriku, To co ja widzialem i czego sluchalem, wiem tylko ja, a nie jakis jegomosc z internetu - to po 1. Po 2 Puls jest zbudowany na starych kapciach protonsilu, czyli kopulce gdwk 10/80/19 i zmodyfikowanym gdn 17 50, ktoremu dodano stozek fazowy. Reszta napedu jest ta sama, lacznie z cewka i membrana. To wlasnie stanowi problem, poniewaz glosniki ze stozkiem fazowym musza miec nieco inna ( nowoczesniejsza ) konstrukcje, aby uniknac turbulencji powietrza, ktore w glosnikach ze stozkiem sa zawsze. Mniejsze lub wieksze ale sa. Szczegolny problem to brak otworu w dolnym nabiegunniku, ktory czesciowo moglby wyrownywac roznice cisnien, ktore powoduja turbulencje powietrza przy stozku fazowym.

Dlatego twierdze, ze ten glosnik bedzie generowal duze znieksztalcenia na basie, spowodowane turbulencjami powietrza. To nie jest glosnik pokroju Excela, w ktorym ten problem niemal nie wystepuje.

Mało mnie obchodzi co kolega twierdzi na podstawie czegos czego na oczy nie widział ani z kim sobie mnie kojarzy. To nie mój problem.
Być może sa głosniki wentylowane w obie strony, ale producenci radzili sobie z tym problemem inaczej - patrz Davis.

Natomiast dyskusje prowadzi kolega na poziomie wiedzy ezoterycznej. O głosniku który nie jest w sprzedaży. Nie znam nawet nikogo kto by słyszał Pulse i poza dwiema recenzjami oraz wykresem pomiarowym raz zamieszczonym w Internecie, niczego o parametrach tych konkretnie głosników nie da się uzyskać.

Natomiast dyskusje prowadzi kolega na poziomie wiedzy ezoterycznej. O głosniku który nie jest w sprzedaży. Nie znam nawet nikogo kto by słyszał Pulse i poza dwiema recenzjami oraz wykresem pomiarowym raz zamieszczonym w Internecie, niczego o parametrach tych konkretnie głosników nie da się uzyskać.

Naprawde jestes tak naiwny, myslac ze Tonsil wlozyl tam jakies specjalne glosniki? Ludzi, ktorzy slyszeli i widzieli Pulse jest calkiem sporo, tylko Ty sobie wmawiasz, ze Tonsil wyprodukowal cos tak wyjatkowego i nowoczesnego, ze nikt tego na oczy nie widzial.
Wyjdz ze swojej ziemianki na powietrze, przejdz sie do dystrybutora Tonsilu i sobie posluchaj Pulsow az do znudzenia.

Ja to wiem, ale niektorzy wierza w nadludzkie umiejetnosci dawnych inzynierow Tonsilu i jeszcze chca te lipe wcisnac innym. :)

Hey ARWAS, jak tam postępy w APS?
Tonsil dla Was arWas pomimoto :-) jest niedoścignionym wzorcem.

Arwas jaki jest zamysł zakładania 100 awantara? Przecież po jednym zdaniu każdy wie że to ty. A tak do rzeczy. zacznijcie konkurować produktem zamiast uprawiać prymitywny heit.

reklama dźwignią handlu, te wszystkie arty są podobne i nie zdziwiłbym się gdyby jeszcze Tonsil za nie płacił..

Tak płacą wszystkie firmy pośrednio lub bezpośrednio więc co w tym złego że robi to tonsil?

Płacić?:) Gwarantuje że kilka głośników i połowa forum rozplywalaby się w superlatywach;)))
Wystarczy dać kilka przetwornikow "na testy" i sprawa załatwiona;)

Powrót