• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tool box - offtopic

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam bok obudowy, płaski a potrzebuje zrobić takie wybrzuszenie jak jest w nowszych typach obudów gdzie się chowa i prowadzi kable za płytą główną, macie jakiś pomysł co by się nadawało do wstawienia.
Komp i tak schowany, chodzi o praktyczność, albo ceownik i na nim dam blachę, albo ramkę z mdf wytne i dam blachę, albo jakaś gotową by się może założyło tylko skąd coś takiego wziąść

może kawałek blachy z alu na dystansach i będziesz miał jak w nowych obudowach??

właśnie myślę o takiej ramce, do zagospodarowania jest z 380 x 340 , wyglądać za bardzo nie musi ale musi być w miarę szczelne żeby obieg powietrza później wymusić, ostatecznie z mdf strzele taki dystans albo z profili

Używał ktoś narzędzi erbauer? Czeka mnie zakup nowej frezarki i pilarki wyglądają solidnie i cena przystępna.

Prpblem przy budowie kolumn

Prpblem przy budowie kolumn

Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy macie jakiś sposób na zrobienie owego frontu z płyty wiórowej 20mm ? Chodzi o te ścięcia bo bokach płyty

frezarką z prostym frezem, jedna deseczka z jednej strony, druga położna na przód tak żeby zrobić kąt (ten góra dół), na wierzch frezarka oparta o obie te deseczki i jazda
coś na ten deseń tylko, że robisz powierzchnię płaską pod kątem https://www.youtube.com/watch?v=qtkBZHLJyD0

ewentualnie piłą stołową też można by pokombinować ale jakąś lepszą

Ostatnia edycja:
Używał ktoś narzędzi erbauer? Czeka mnie zakup nowej frezarki i pilarki wyglądają solidnie i cena przystępna.
Przeglądając ich ofertę nie widzę ani nic solidnego ani przystępnego cenowo. W pilarce stopa z blachy bez żadnego przetłoczenia nie wróży niczego dobrego(widziałem sporo stóp boscha makity czy festola pogiętych połamanych a wyglądają 10x porządniej), o laserze nie wspomnę(nie mam pojęcia jakie ma zastosowanie w cięciu prostolinijnym a do takiego pilarka została stworzona). Za te same pieniądze z używek wyrwiesz dużo porządniejszy sprzęt.Co do frezarki jeżeli 12mm to w tej kasie raczej nie poszalejesz.Jeżeli ma być na 8mm to pokusił bym się o coś innego(większość na calowe tulejki a nie mm). Podsumowując żadnego serwisu, żadnych części zamiennych każda awaria = śmietnik.

Chciałbym się dowiedzieć czy macie jakiś sposób na zrobienie owego frontu z płyty wiórowej 20mm ? Chodzi o te ścięcia bo bokach płyty

20mm to troche malo na front, ktory bedziesz scinal. Poza tym nie polecam Ci plyty wiorowej, bo w tym materiale bardzo zle sie pracuje. Zdecydowanie lepiej uzyc mdf. A jak wykonac skosy? Technik jest wiele, mozesz uzyc rowniez zwyklej pily recznej, frezarki, czy hebla, a do tego oczywiscie papierek na wiekszym kawalku deski.

@szalony123,

jak chcesz to mogę Ci zrobić model poglądowy w Sketchupie jak to ma wyglądać przy użyciu frezarki i tej metody co wyżej opisałem, tylko daj mi trochę czasu dziś/jutro bo nie wiem jak się wyrobię z ważniejszymi rzeczami

i jak PM napisał, 20mm to dużo za mało, w najcieńszym miejscu zaraz pęknie, do tego płyta wiórowa jest dość ciężka w obróbce, żeby zaoszczędzić możesz wszystko inne z niej zrobić ale front MDF 30-40mm nawet w zależności jaki kąt chcesz uzyskać, na krawędziach (czyli gdzie front łączy się z bokami) liczyłbym 18mm-20mm grubości wtedy

Ostatnia edycja:
Doklejanie polakierowanego forniru

Doklejanie polakierowanego forniru

Witam

Kolumna stała blisko grzejnika i odkleił mi się punktowo fornir, powstał nabrzmienie na łączeniu liści i jedno na środku liścia.
Kolumny są gotowe pobejcowane i polakierowane lakierem bezbarwnym półmatowym nitro 3V3.

W mało widocznym miejscu próbowałem fornir podgrzać żelazkiem (jak przy budowie), ale powstała jasna plama, a gazeta zaczęła mi się przyklejać do lakieru, podobnie z bawełnianą szmatką.

Jakieś pomysły jak temu zaradzić? Fornirowałem ponad rok temu.

Wstrzyknąć klej igłą pod fornir i punktowo zrobić zaprawkę lakierniczą?

Powrót