• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tool box - offtopic

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Byłem dziś w sklepie gdzie kupiłem Nitromal.
Niestety to co wczesniej kupiem to była ostatnia puszka.
Sprzedawca dziś powiedział że nie wie czy jeszcze będzie miał Nitromal (a ostatnio twierdził że nie ma z nim problemu).

Ale, istnieje coś takiego jak Śnieżka Supermal (emalia nitro), i gość twierdzi że to jest to samo, tyle że producent inny. Nie miałem wyjscia i kupiłem tą śnieżkę, dziś albo jutro porównam ją do Nitromalu.

Marian, rodzaj farby/technologia ta sama. Może różnić się odcieniem i lepkością/gęstością.

bawil sie ktos roznymi rodzajami oswietlenia do garazu?
zalatwilem sobie garaz ktory musze przystosowac do DIY ;)

Jesli led to firmowe, wysokie cri - to jest parametr ktory mowi o jakości oddawania kolorów w porownaniu do dziennego czy tam słonecznego im bliżej 100 tym lepiej , barwa wg upodobania.

o led raczej nie ma mowy - za drogie

musze kupic lampy, pomalowac garaz na bialo, zrobic elektryke, zrobic troche mebli...

J odświeżysz ten garaż na biało ti każde światło da radę, daj zwykłe świetlówki i luz.

Świetlówki liniowe np 36W, tanie (choć kiedyś były tańsze), stosunkowo trwałe i jako oświetlenie warsztatowe spisują się w miarę.
Tylko nie warto kupować tanich opraw, chyba że stateczniki zostaną wymienione na elektroniczne wyższej klasy (i z ciepłym startem, ma to spory wpływ na trwałość), tanie stateczniki elektroniczne potrafią się sfajczyć, gdy spalą się świetlówki.

Dodam, że zwykłe stateczniki magnetyczne to średnia opcja, bo występuje efekt stroboskopowy, a w przypadku starszych jeszcze nieznośne buczenie (dlatego je zmieniłem).

Ostatnia edycja:
o takich swietlowkach wlasnie mysle
tylko nie wiem czy klasyczne z oslona czy moze biurowe rozpraszajace?

Ja jak będę robił garaż to dam białe ściany i białą podłogę epoksydową. Na sufit dam panele ledowe ( ostatnio takie zakładałem/ tak jak np w garażu batmana :) coś w tym stylu:

c3ffa03328625d80288c71e70ab6f7ab_1448132066.jpg
8b08cc1b90dd501e6967a99b844bfebf_1448132066.jpg
a4a74a93adac1d205dda4638ee754674_1448132199.jpg

Oczywiście moj garaż nie pomieści tylu samochodów... ani Tumblera :)

Ostatnia edycja:
Jechałem na żółtych 3M, nie było problemów z pękaniem czy odrywaniem papieru od podłoża, ma jakaś poważną przewagę? Bo jest znacznie droższy.

Na pewno dużą przewagą jest trwałość.
Uzywam w pracy szlifierki z różnymi papierami i dopiero jak sie nałozy ten to jest jak next level w krażkach ;) Są tak długo ostre że używa się ich dopóki albo się całkiem nie obszarpią po brzegach albo rzep przestanie chwytać i nawet po tym nadal są ostre. Moim zdaniem warto dopłaćić :)

I niestety żółte mają inaczej rozmieszczone otwory do odsysania pyłu.
Przy szlifowaniu materiałów 1k (szpachle, lakiery) krążek dość łatwo zapchać, więc nie wiadomo czy dałoby się dłużej używać, no i jak brzegi zjechane, to lepiej go zmienić, bo szkoda podkładki.
Żółte na brzegach jakoś wytrzymują, bo np Klingspory mają rzep niezbyt mocno doklejony do papieru (jeszcze przed założeniem odłaził), a w 3M nie zauważyłem jeszcze by się coś odklejało.

Klingspory mają rzep niezbyt mocno doklejony do papieru
A no właśnie to jeszcze jedna z różnic. W żółtych zdaje się że też tak jak we fioletowych 3m jest podkład z poliestru a w klingsporze jest taka jakby ?tektura?. Wystarczy wziac do reki oba żeby od razu wiedzieć co będzie wytrzymalsze na obszarpania.

Ze swojej strony mogę polecić papiery (a może raczej siatki) Mirka Abranet oraz Mirka Autonet.

Praktycznie zero syfu przy szlifowaniu.

o led raczej nie ma mowy - za drogie

musze kupic lampy, pomalowac garaz na bialo, zrobic elektryke, zrobic troche mebli...

Paweł ja ostatnio robiłem sobie oświetlenie pod wiata. I kupiłem najprostsze oprawy świetlówkowe z LM.
Pod wiata mam 14 pojedynczych :) w 2 rzędach co 80cm. Żeby licznik nie wariował każda jest podłączona pod oddzielny włącznik i zapalam tylko te które mi są potrzebne w danej chwili.
Trochę hardcore z ilością ale zależało mi na dobrym oświetleniu przy pracach przy aucie.

W garażu DIY mam z kolei 3 podwójne. Plus do tego nad każdym stołem pojedyncza lub podwójna. Nad falbankiem z imadłem i kluczami krótka podwójna. A nad stołem "montażowym" 160x80 podwójna długa oprawa rastrowa.

Podsumowując do normalnej pracy DIY śmiało wystarczy ci podwójna oprawa świetlówkowa nad każdym stolikiem. Światła jest bardzo dużo do normalnych prac.

Powrót