• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tosca 303 - pali bezpiecznik główny

Reakcji
0
Witam :D

Ostatnio znalazłem toske 303. Odpalam ją a tu bezpiecznik główny (0,63mA) pier... znaczy spalił się. Włożyłem nowy znów to samo. Żaden inny bezpiecznik nie ucierpiał. Od czego to może być? Pomoże mi ktoś?
Pozdrawiam :D

Powinien być 0.63A nie mA i zapewne taki był. Bezpiecznik wywala bo gdzieś musi być zwarcie, sprawdź przede wszystkim trafo i elektrolity w zasilaczu.

bezpiecznik jest 0,63A sorki za pomyłke
leżała ona w szafie także chyba nie zawilgotniała

Które kondy są od zasilacza? Przy trafie nie znalazłem żadnego zwarcia ale znalazłem kabelek z którego osłonka schodzi (nie dotyka niczego innego).

Przede wszystkim strona pierwotna (sieciowa) jest do sprawdzenia. Elektrolity w zasilaczu nie powodowalyby spalenia bezpiecznika.

witek0987, jeżeli elektrolit po stronie wtórnej robi zwarcie to bezpiecznik po stronie pierwotnej na pewno się spali.

Powrót