• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tracer eclipse lite-spalony wzmacniacz?

Reakcji
0
No więc sprawa ma się tak. Zrobiłem subwoofer z 2 głośników rft l3404 połączonych równolegle bez zwrotnicy, skrzynia br 52l. wcześniej eksperymentowałem już z tymi głośnikami i wzmacniaczem i wszystko było ok do czasu przeniesienia tych głośników do innej obudowy.
Na początku grały dobrze, potem był dziwny dźwięk, coś jakby się kable poluzowały gdzieś i nie stykały dobrze, ale to nie trwało za długo-zaśmierdziało lekko i sub całkiem przestał działać.Tylko na głośnikach o bardzo małym Qts widać lekkie drgania(leciutkie).Teraz sprawdziłem(piszę już z pół godziny), że te drgania to sygnał wejścia do wzmacniacza potraktowany przez filtr dolnoprzepustowy, ale nie wzmocniony. Satelity działają bez zarzutów.

Siedzę teraz nad rozkręconym wzmacniaczem i oglądam go uważnie. Radiator ciepły, wszystkie kable ok, patrze na płytkę i widzę czarny nalot przy rezystorach ZD1 i ZD2 i prawie całe czarne JR2. Nie znam się na elektronice, ale dam radę wymienić te części jeśli to tego wina. Popodłączam wszystko jeszcze raz jak całość ostygnie i dam znać czy coś się zmieniło.

Jest jeszcze wyjście, że dokupię jakiś tani wzmacniacz i zrobię aktywny
No niby podobne ale...
moje świetnie grały bass przed spaleniem wzmacniacza
mają inny kosz-nie są zabudowane od tyłu i są jakby wyciągnięte w tył
mają inne-szersze zawieszenie górne i jest ono gumowe
mają ze 2 razy większy magnes
może inny model i naklejki poprzelepiane
nie tak,,, tu zdjęcia:
2w6rkex.jpg

ngedjb.jpg

21l4ztz.jpg

Kiedyś będą zamaskowane elegancko więc proszę o nie komentowanie ich wyglądu-wiem że są zaniedbane(nie przeze mnie)
PS:
Może się ze starości zepsuło xD

[ Dodano: 2009-07-16, 19:50 ]
kurcze no satelity też się psują-są teraz na etapie pierdzenia i się zaraz też rozlecą :( :cry:
jest na to jakaś rada czy tylko mogę czekać aż przestanie całkiem działać?

Powrót