• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

trafo czy ma 300va?

Wzór zaczerpniety z atrykułu pt. "Obliczanie transformatorów" miesięcznik" Zrób sam" nr.6 z 1988 r autor Adam Polanowski.Strony 8-10.

Moc = 0,69 * S^2, gdzie S to przekrój rdzenia w cm^2 (czyli wysokosc * szerokosc)

witek_p napisał:
pomoglibyscie mi odnależć z jakiego wzmaka pochodzi symbol trafa 6101268
Trudna sprawa bez innych danych, ale waga 300W, klasycznego trafa to ok 4 - 5kg (zależy od napięcia). więc po prostu zważ swoje, jeżeli nie ufasz obliczeniom ze wzoru podanego przez ghazi.

Nie ma zadnego znaczenia jakiej mocy jest to trafo skoro bylo dobrane do wzmacniacza audio to znaczy ze z innym wzmacniaczem tez bedzie dzialac a moc wysjciowa zalezy od napiecia trafa a nie jego mocy.

Napisz mi na gg i wes linijkę do reki powiem ci ile ma na 100% z dokładnością do 5W :P nie żartuje :) nauczyłem sie tego od starszego i to naprawdę działa :P

dobra jak umiesz policzyć to podeśle ci wymiary, mój wujek elektryk też potrafi liczyć moc po wymiarach zmierzy kawałek wystającego rdzenia i wie;D

Macie wzór w 3cim poście od góry, więc może nie warto wujka angażować w te obliczenia rodem z piekieł matematyki :> ?

Nie na temat...
no napisz na to GG to ci powiem,a co do wzorem to nie wiem czy to ma znaczenie,ale ja tego nie uznaje wzorem

Nie podałeś mi wszystkich potrzebnych,ale ma trafko 150W :) i to tafo ma na pewno tyle nie więcej :)

no i tak to jest jak sie kupuje na allegro :razz: na zdjęciu widziałem go widziałem to pokażnych rozmiarów się wydawał ale za 20zł to może być i 150 bede musiał nim zasilić mostek do suba ale i tak będzie niedobór mocy :sad:

jeszcze jedno mam trafo do oceny: szerokość rdzenia 4,5; długosć rdzenia 7,5; długosc wystjącego rdzenia 2,5; szerokosć w najgrubszym miejscu trafa 9; najwieksza wysokość w miejcu podłączania kabli 7; wysokość cewek 6; długość cewek 7; maksymalna długość transformatora 13; odstęp miedzy otworami do montażu 9;[cm]. To jest transformator dwu cewkowy.
foto
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=925e3f5b188d4879

ten mi przypomina trafko z unitry i ma on 120W bo 180 to tylko Radmor miał,ale on miał zakręcany rdzeń (nie wiem jak to nazwać) zwijany chyba

ma około 200w jak nie więcej kupiłem od wujka elektryka on tez jakimis sposobami obmierzył i tyle mu wychodziło i jest ono dużo większe od 150w , produkcja unitra zatra.I chyba nie pochodzi ze wzmacniacza.

Powrót