• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Trafo, kondy, potencjometr i co dalej??

Reakcji
0
Witam:) Tym razem mam inne zapytanko. Mam uszkodzonego luxmana L-120A niestety serwisy w Płocku nie mają ochoty go naprawić bo był troche dłubany. Napewno mam w nim sprawne trafo dość mocne z tego co wiem bo wzmak ma 2x110W RMS przy 8 omach, Potencjometr Alps niebieski 100k dwu kanałowy logartmiczny i dwa kondensatory po 10000uf Nichicon Gold. Teraz pytanie czy można by było w jakimś kicie to zaadoptować np jakiś gainclone. Ten luxman jest na 4 tranzystorach STK na kanał. No chyba że ktoś z okolic zaoferowałby się z naprawą Luxmana:) Ja osobiscie nie znam sie na tyle żeby zrobić to samemu ae jakiś kit to może bym poskładał. Pozdrawiam

Może spróbuj go sam naprawić. Czasem jakaś pierdułka jest przyczyną niedziałania wzmaka. Jeśli możesz to wrzuć zdjęcia wnętrzności.

Przemko1985, to mi wiele nie powie... musisz podac napiecia a nie max napiecie dla kondow.. wez miernik i zmierz ile jest bez tego nie wiadomo co by tam moglo podpasowac

Z tego co mogę sądzić to wychodzi z tego rafa 40,8V 40,9V Tak mi wyszło jak właczyłem samo do gniazdka. musiałem odczepić te kabelki bo tak to nawet zabezp nie puszczało, a i tak mi jeden kond odleciał mało co nie dostałem. Wrzuce zaraz fotki

:D... nie wolno strzelac kondami. Jak jest 40V to lm3886 mozesz zastosowac ale przemysl to czy nie warto czasem naprawic tego co masz :>

ktoś chetny??:) propozycje na PW poprosze jak coś. jestem w stanie przznaczyc troche kasy na to bo wzmak naprawde mi się podobał. Ale czy ktoś sie podejmie??

Powrót