• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Trafo z napięciem pojedyńczym, jak zrobić napięcie symietryczne?

Reakcji
0
Witam, mam trafo z napięciem pojedyńczym 40V. Chce zasilić nim wzmacniacz który potrzebuje ok +-40v. Szukałem schematu takiego zasilacza ze sztuczną masą ale nie mogłem znaleźć. Słyszałem że można użyć dwóch mostków prostowniczych i połączyć Plus jednego z minusem drugiego. i wtedy powstaje masa. Dodaję schemat który narysowałem z dwoma mostkami prostowniczymi

Załączniki

• zasilacz.JPG
    zasilacz.JPG
    22.3 KB · Wyświetleń: 0
To nie jest schemat tylko bazgranina. Z trafa 40V nie zrobisz +-40V tylko jakieś +-55V. No i nie potzreba do tego dwoch mostkow tlyko wystacza dwie diody (podwajacz napięcia). Po za tym twoj uklad jest zły, spali sie od razu po podlaczeniu.

Ostatnia edycja:
Ale wymyśliłeś :) Tak się nie da. Nawet jak zastosujesz odpowiednio buforowany dzielnik (sztuczną masę) to i tak będziesz miał +-28V. Musisz mieć trafo z wyprowadzonym środkiem uzwojenia albo z dwoma takimi samymi uzwojeniami.

---------- Post dodany o 11:18 ---------- Poprzedni post o 11:16 ----------

No i nie potzreba do tego dwoch mostkow tlyko wystacza dwie diody (podwajacz napięcia)
Do wzmacniacza mocy raczej nie bardzo.

macie jakieś pomysły jak to rozwiązać?

---------- Post dodany o 11:23 ---------- Poprzedni post o 11:22 ----------

z napięciem wiem ze po wyprostowaniu będzie wyższe. ;)

Możesz tak zrobić, musisz zastosować dużo większą pojemność kondensatorów bo to prostownik jedno połówkowy.

---------- Post dodany o 12:30 ---------- Poprzedni post o 11:38 ----------

Napisz jeszcze jaki wzmacniacz chcesz z tego zasilać.

N-mosfet 300w@4R. jest to modyfikowany kit AVT "alternatywa dla tda7294" na 2 parach. Czyli jeśli bym zastosował ten mostek jedno połówkowy, to bezporblemu mógłbym zasilić tym wzmacniacz? Filtrację mam 4x4700uF. Nie będzie za mało? Trafo ma moc 350W.

---------- Post dodany o 15:49 ---------- Poprzedni post o 15:46 ----------

raven1985
Możesz tak zrobić,

Mówisz o moim "schemacie"?

---------- Post dodany o 16:00 ---------- Poprzedni post o 15:49 ----------

Jakie diody zastosować? i czy te rezystory są konieczne ? bo na schemacie jakieś są..

Rozumiem, dla 40V wystarczą 5A? czy kupić mocniejsze?

---------- Post dodany o 16:22 ---------- Poprzedni post o 16:21 ----------

Trafo ok. 350w mocy

Czyli że podłączasz jedno z wyprowadzeń trafa, do obydwu punktów AC w mostku.
Wtedy będzie tak, jakbyś miał po dwie diody równolegle.

tylko te tętnienia napięcia... zeby je zlikwidować jaką minimalnie pojemność kondów musiał bym mieć?

A wcale ze nie!! Mozna polaczyc je rownolegle!

MOzna, ale po co? Diod nie łaczy sie rownolegle.
Irku możesz wyjaśnić łopatologicznie?

http://www.wsdj.cba.pl/elektronika/SpisElementowElektronicznych/mostek_prost.gif połączyc punkt 1 i 3. Ni wiem czy prosciej sie da.

---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post o 10:39 ----------

tylko te tętnienia napięcia... zeby je zlikwidować jaką minimalnie pojemność kondów musiał bym mieć?

To zalezy z jaka moca bedziesz wykorzystywał wzmacniacz. Ja bym dał 20mF na gałąź.

Już pisałem że wzmacniacz ma ok 300w@4R. ale oczywiście nie wykorzystam go w pełni. Głośnik 32-300-4sc ale wątpię by miał te 300w rms. Raczej 200-220.

Kondy powinny miec ze dwa razy wieksza pojemnosc ale nie ma czegos takiego jak minimalna pojemnosc. Wzmacniacze o mocy od kilkunastu do kilkuset wat czesto pracuja ''na standardzie'' 2x10.000uF i jest ok a jak by bylo mniej czy wiecej to tez by dzialaly.

---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post o 22:17 ----------

MOzna, ale po co? Diod nie łaczy sie rownolegle.

Zeby zwiekszyc prad maksymalny diody, diody mocy laczy sie rownolegle. Nie robi sie tego dla diod sygnalowych, bo to wtedy nic nie daje.

Powrót