• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Trafo z UPSu.

Reakcji
0
Witam.

Dorwałem sprawne trafo dtw elektronika S500R16.

Posiada 3 wyprowadzenia po stronie pierwotnej:
czerwone z czarnym 10.1 Om
białe z czerwonym 11.1 Om
czarny z białym 2.3 Om

Uzwojenie wtórne:
miedzy czerwonymi a czarny 1.2 Om
miedzy dwoma czerwonymi też 1.2 OM
białe 2.0 Om

Napięcia Jakie uzyskałem to 8 V symetrycznie i 16 V połączone.

Oto zdjęcie.

Podłączyłem to do zasilania czerwony z czarnym, i chodziło. Są jakieś inne sposoby podłączenia ?

No i najważniejsze czy ten toroid da się przewinąć żeby uzyskać z niego 2*24V lub około.

Dziękuje z góry .

gigipawel, ingerować w toroida nie polecam, lepiej sprzedać i dołożyć do nowego - szybciej, czyściej i pewniej ;]

Dzięki, trafo pozostanie w zapasach może kiedyś się przyda.
Mam możliwość kupienia trafo 2x30 V do TDA7294 jest możliwość zmniejszenia napięcia bez odwijania zwojów (trafo zalane żywicą)? Jakiś rezystorem czy diodami (w sumie szkoda by było tyle strat mocy na tych elementach)?

jak 2x30vac na jałowo to ok, jeszcze jakoś ujdzie, ale jak pod obciążeniem to będzie kiepsko...

Podłączasz pod zasilanie czarny i czerwony (cienkie), a na wyjściu masz :
między grubymi czerwonymi a czarnym 8 V . Jak zmierzysz między 2 grubymi czerwonymi masz 16V.
Raczej do Wzmacniacza go nie wykorzystam.
Chyba najlepszy zastosowaniem tego trafo było by umieszczenie go w przetwornicy samochodowej albo jakimś prostowniku.
Nie wiem czy nie szkoda ale ja chyba z niego zrobię jakiś niskonapięciowy zasilacz laboratoryjny.

Powrót