• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

trafo zasilajace- pytanie

• Autor wątku Autor wątku buc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

buc

Reakcji
0
Witam

Posiadam trafo 3kVA o natepujacy7ch napieciach:

pierwotne 240/480V
wtorne 120/240V

Trafo jest opisane w ten sposob:

e6106afd52259e1amed.jpg
[/URL][/img]

I teraz mam pytanie czy moge do zaciskow 480V podlaczyc zasilanie 240V, a uzwojenie wtorne wykorzystac jako 2 x 60V co przedstawia rysunek

92b65fc69f33ca2b.jpg
[/URL][/img]

Patrzac logicznie jest to mozliwe, lecz czy bedzie mozna wycisnac pelna moc z tego ukladu?
Nalezy zauwazyc ze ilosc zwoi dobiera sie w zaleznosci od napiecia i przekroju rdzenia, czy odpowiedni bedzie przekroj drutu i czy nic nie zaszkodzi temu trafu, nalezy pamietac ze jest to pokazna moc 3kVA wiec szkoda by bylo cos uszkodzic. Pytanie kieruje do fachowcow ktorzy w prosty sposob mi odpowiedza na te pytanie ( skonczylem technikum elektryczne i jakies tam pojecie mam ).

dziekuje za odpowiedz i zainteresowanie tematem

przy płaczeniu szeregowym uzwojeń pierwotnych i zasilaniu 240V nie uzyskasz mocy 3kW.Po prostu trzeba je połaczyć równolegle tak jak pokazał to producent trafa.W tym przypadku dla zasilania uzw.pierwotnego 480V czy 240V dla mocy 3kW powinien w nim płynąć taki sam prąd. Aby to uzyskac dla 240V trzeba zmniejszyć rezystancję uzwojenia czyli w twoim trafie połączyć równolegle co spowoduje zmniejszenie jej o połowę.

Wydaje mi sie ze kolega i tak nie wykozysta tych 3kV trafa, bez problemu mozna sprobowac zasilic je z obnizonego napiecia vo da na wyjsciu uzyteczne napiecie 2x60V bo po co komu 2x120V?
Inne rozwiazanie to sprzedac to trafo jako trafo separacyjne 240/240V i kupic takie jak jest potrzebne.

irek napisał:
Wydaje mi sie ze kolega i tak nie wykozysta tych 3kV trafa, bez problemu mozna sprobowac zasilic je z obnizonego napiecia vo
tylko po co skoro połączenie uzwojeń pierwotnych zgodnie z zaleceniem producenta zajmie góra 2minuty a ma sie po tym spokoj :lol:

tylko po co skoro połączenie uzwojeń pierwotnych zgodnie z zaleceniem producenta zajmie góra 2minuty a ma sie po tym spokoj :lol:

bo to da na wyjsciu uzyteczne napiecie 2x60V zamiast bezuzytecznego 2x120V

Powrót