• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Transformator do LM4780, UniAMP zamowienie grupowe

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Witam.
Panowie, jako że zamówienia na pcb oraz kości do LM4780 dobiegają końca, chciałbym się zorientować czy byliby chętni na transformator do tej końcówki ?
Sprawa wygląda następująco. Wysłałem zapytanie o trafo (2x24V 150W) do kilku czołowych producentów transformatorów (Noratel, Breve, Trafber, Dtw) i najciekawiej przedstawia się oferta firmy BREVE. Oto co zaoferowali:
Transformator toroidalny TTS 150VA 230/24-24, z zalewanym środkiem, w cenie 68zł przy zamówieniu 10 sztuk.
Z przesyłkami, z Breve do mnie a potem do Was paczką priorytetową wyszłoby ok. 85zł/szt.

Proszę o wpisy czy byliby chętni, wtedy utworzymy listę. ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wskazówka
zapytaj jeszcze o 120W może będzie tańszy znacznie, no i o 200W może będzie nieznacznie droższy ;) bo moim zdaniem 120W to optimum pod jednego lm-a a 200W to w sam raz pod 2 kostki ( a pewnie niektórzy będą próbowali je mostkować)

z tą przesyłką jest strasznie :| a o niższym napięciu trafa?
bo ja posiadam trafo indela 2x 24 które w rzeczywistości ma 2x29 :| i to już jest za dużo

z tą przesyłką jest strasznie :|
Waga jednego trafa to ok. 1.8kg. Przesyłka z Breve do mnie ok. +3zł do sztuki. Potem do Was (wg. cennika PP), paczka ekonomiczna 11zl a priorytetowa 13zł.

---------- Post dodany o 13:25 ---------- Poprzedni post o 13:13 ----------

Cena z przesyłką prawie taka sama jak z toroidy.pl, a tu jest dodatkowo środek zalany, no i jakość lepsza.

posiadam trafo indela 2x 24 które w rzeczywistości ma 2x29 :| i to już jest za dużo
nie jest za dużo... to jest napięcie jałowe a pod obciążeniem przysiądzie.
Supply Voltage |V+| + |V-|
(No Signal) 94V
Supply Voltage |V+| + |V-|
(Input Signal) 84V
więc po wyprostowaniu i po kondensatorach będziesz miał koło +/-40V (80V) wiec sie mieścisz tym bardziej że to na jałowo a jak już napisałem pod obciążeniem siądzie

Widzę że montowanie lm 4780 idzie pełną parą, byłbym wstępnie zainteresowany. DOwiadujcie sie i piszcie w tym wątku co udało się ustalić;)

jaromas niestety nie mają w swojej ofercie trafa o mocy 120W i takich napięciach, musieliby robić na zamówienie...

Może trochę nie do końca z tematem ale stwierdziłem że nie ma sensu zakładać nowego wątku. Jaki zasilacz polecacie do tego LM4780? Wystarczy najzwyklejszy mostek (ewentualnie na MUR860) + kondensatory filtrujące? Jakie polecacie i jaką pojemność? W niektórych aplikacjach widziałem po 1000/1500uF na stronę, jednak musiały znajdować się jak najbliżej kości, nie za mało??

Wskazówka
a moze byli by chetni na trafa do Uni, zawsze to wieksze zamowienie i znizka wieksza

Może któryś z moderatorów zmieni nazwę tematu na transformator do Uniamp'a, bo zainteresowanie jest ale właśnie na trafo do Uni... Na trafo do Lm4780 chętna była chyba 1 osoba a min. to było 10szt.

ja kupiłem trafo do Uni od Irka, za 100 zł. używam już go trochę i jest spoko. w porównaniu z INDEL-em to inna bajka. zalane w środku żywicą, plastikowa stopa a najważniejsze nie buczy, jak już mi się zdarzało z innymi trafami np. wspomniany INDEL. trafo jest 250W 2x35V. ciężko będzie dostać taniej tak mi się wydaje, ale jak będzie się opłacać to się piszę na jedną sztukę ;]

Jeśli wychodziłoby w dobrej cenie to zamówiłbym po jednym trafie do LM'ów i UNI

czy ktos jest chetny na zorganizowanie takiego zamowienia?
Bo jak nie to temat laduje w koszu...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót