• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Transformator-dowinięcie zwoi

Reakcji
0
Witam mam małe pytanie może głupie ale prosiłbym o odpowiedź. Jak mam transformator 2x30V 350W i chciałbym dowinąć mu kilka zwoi to otrzymam 2x35V 350W? I jak sie dowiedzieć ile zwoi to 5V?

Tak otrzymasz te 5V dodatkowo. Ja to robię w ten sposub ze mierze napiecie na uzwojeniu wturnym i zapisuje pomia. Odwija ze dwa zwoje i znuw robie pomia i zapisuje teras obliczenia.

Przyklad.

pierwszy pomiar 30V
drugi pomiar 28,8V
wynik 2 zwoje to 1,2V

A w przypadku toroida tak samo to wygląda? Lub mam troche inne pytanie czy ten toroid pasowałby do Uniampa?I czy mocno zmieniłyby się moce?

Bez znaczenia jaki transformator. Co do mocy wzmacniacza to dużo ona nie spadnie, ale lepiej spytaj się irka.

UWAGI MODERATORA
Temat zostanie, może ktoś inny będzie miał pytanie takie jak Twoje to znajdziu tu odpowiedź

Powrót