• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Transformator TS 100/5

Reakcji
0
Witam!

W Unitrze WS303 padł mi ten transformator (TS100/5), ale nigdzie nie mogę dorwać jego parametrów :/ Ani na google, ani na Elektrodzie. Jest moze jakis odpowiednik o innej nazwie?

nie wiesz jakie były napięcia ?
jak padł to poszukaj w www.google.pl,
napewno jest ,bo już go kiedyś szukałem ;]
a jak nie to zobacz co tam siedzi jako końcówka mocy, jakie masz kondy na zasilaniu itp i podaj....

Wzmacniacz tylko przepuszcza sygnal - bez wzmocnienia (na max glosnosci ledwo co slychac). Po zmierzeniu napiec okazalo sie, ze jest tylko 20V na wyjsciu na jednych 'nozkach'.

Cholera :/ Warto to w ogole naprawiac? Jestem bardziej niz zielony w elektronice, a w serwisie zawolaja pewnie z 50-100zł

możesz wstawić nową końcówkę ...
odłącz trafo od końcówki i podaj jakie ma napięcia .
Po zmierzeniu napiec okazalo sie, ze jest tylko 20V na wyjsciu na jednych 'nozkach'.
bo to dość niezrozumiały opis :)

jezeli transformatro padl to radze sprawdzic opor uzwojenia wtornego i pierwotnego, jezeli na obu uzwojeniach opor bedzie to trafo jest ok. Jezeli na jedym z uzwojen nie ma opro to padlo trafo...

Dobra, razem z krolik'iem (thx za pomoc) doszlismy, ze trafo jest ok. Zaatakuje koncówki mocy ;]

Powrót