• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

transformatory dzisiaj

Reakcji
37
Witam

Dużo już zostało powiedziane o tranformatorach różnych producentów, stoję przed znalezieniem sensownego cichego trafa o przyzwoitej sprawności. Jakiego producenta dzisiaj można polecić ?

Dzisiaj dotarł do mnie model standardowy trafa od toroidów i zastanawiam się jakim cudem stare trafo indela w tej samej cenie jest praktycznie bezgłośne i dobrze wykonane ? Osobiście nie uśmiecha mi się dopłacać 3x więcej za specjalne trafo do audio zwłaszcza że da się porządne wykonanie kupić w sensownej cenie... kurde trafo od halogenów mniej brzęczy.

Juz kilkakrotnie czytalem tutaj niezbyt pozytywne opinie o transformatorach tej firmy.
Ja mam od nich 2 szt 300W w wersji audio, kupione wiele lat temu. Nie są idealnie ciche, jakby przy większym obciążeniu buczą nawet z filtrem DC.

Ostatnia edycja:
Z indela zamówiłem, zobaczymy różnice między kilkuletnią sztuka a nową.

Ktoś miał do czynienia z poltrafo ?

Ja o tyle, że od Irka kupowałem jakiś z poltafo, który Irek uznał za odpad. Jak dla mnie świetne trafo :)

ja mam z toroidów 2 duże trafa 600va i 2 mniejsze 200va , wszystkie w wersji audio , było ciche buczenie w tych dużych / oczywiście nie w głośnikach / ale po podłączeniu przez filtr DC jest absolutna cisza.

Ostatnia edycja:
Miałem do holtona 500VA zwykle od toridow, buczało nawet z filtrem DC. Jeszcze do obudowy bylo przykręcone, to w ogole ;-)
Mam dwa 500VA z poltrafo w iAMP, sa ciche.

Trzeba jest fest dociazyc żeby zaczely buczeć.

może te zwykle maja jakiś problem , wersja audio z dc bl. i faktycznie uziemiona ma tak ze jest całkowita cisza .

Ostatnia edycja:
Powrót