• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Transmission Line AWX + Seas 27TBFC/G

słuchalismy monitorów Pawła S na tym samym komplecie głośników
w kilka osób stwierdziliśmy, że coś nie gra tak jak powinno
przynajmniej takie mielismy wrażenie
czy u ciebie z dziękiem jest wszystko ok?
albo Paweł S u ciebie potem sie coś poprawiło?

po co te wycięcie w tunelu?

Nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie w fachowy sposób. Projekt budowy zakłada właśnie taki otwór o określonych wymiarach w określonym miejscu. Może dabyl udzieli wyczerpującej odpowiedzi. Zapewne wszystko wynika z pomiarów.

Trochę mniej klasyczne, ale i tak imho eleganckie ;) Czy testowałeś może te kolumny w mniejszym pomieszczeniu? Mam dylemat czy nie uduszą się w niecałych 10m^2, czy robić BR. Ale z tego co czytam o TL to chyba jednak warto...

Mam dylemat czy nie uduszą się w niecałych 10m^2, czy robić BR

Jak zaczną się dusić to otworzysz im okno i złapią trochę świeżego powietrza ;)

Konstrukcja bardzo mi się podoba, no i cena trzeba przyznać że niewygórowana za tak ładne paczki ze znacznymi walorami dźwiękowymi :)

po co te wycięcie w tunelu?

To wycięcie ma za zadanie zróżnicować drogę fali dźwiękowej w tunelu i jest w projekcie dabyla takim jakby języczkiem u wagi. Dzięki takiemu zabiegowi łatwiej walczyć z największym problemem w TL czyli z pierwszym rezonansem i antyrezonansem. Warto przed budową jakiejkolwiek TL przeczytać choćby podstawy o tego typu konstrukcjach z artykułów Kisiela, raptem parę stron a wiele się wyjaśni.

Również mnie interesuje jak to zagra w małym pokoju, bo mam dylemat: robić suba czy przerabiać 3SM na TL?

pharoh tak o tych ;)

zdecydowanie lepiej isc w TL niz w jakiegos zdechlego suba
sub jest bleee.... :P

Przejście z BR na TL będzie na plus dla TL nawet w małym pomieszczeniu. Ja bym się tak nie martwił gdyż zawsze znajdzie się jakieś "ale" odnośnie pomieszczenia,jakość dźwięku jednak będzie na plus w tym przypadku... ja bym się nawet nie zastanawiał,no chyba że wielkość obudowy stanowi problem :) Sam mam TL w 10mk i nie jest tak źle ;)

Ostatnia edycja:
Powrót