• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Transmission Line ...nie do końca rozumiem.

• Autor wątku Autor wątku shape
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
poczytałem trochę na temat budowy TL jednak większość piszących, przedstawia to w sposób trochę trudny do zrozumienia. wyjaśniłby ktoś na jakimś przykładzie jak to zaprojektować obliczyć?

...no tak tak ten art też przeczytał i to nie raz mimo wszystko uważam że i on jest dość ciężko napisany

podana przez dolphin123 lektura jest bardzo dobra,sam miałem ją wklejić.
W wielkiiiiim skrócie:
-obliczamy długość tunelu (zależy od Fs głośnika)
-wybieramy przekrój początkowy tunelu i końcowy (początkowy min. Sd przetwornika)
-planujesz jak wyjdzie obudowa żeby zmieścić tam taki tunel i eksperymentujesz :roll:

shape jak nie rozumiesz to nie bierz się za budowę tego. Prościej chyba nie można napisać artykułu, aby go zrozumieli ludzie :wink: Dużo dużo informacji można tam jeszcze dorzucić, wtedy dopiero miałbyś problem ze zrozumieniem... :razz:

no dobra dajmy taki przykład...

1. dobór głośnika no tu jest akuratnie jasne każdy autor artów na temat TL zgadza się, że muszą to być przetworniki o parametrze Fs dość niskim i Qts od ~0.35 w górę. zrozumiałem.

2.obliczanie długości tunelu jest też w miarę zrozumiałe l=344:(Fs*4), gdyż długość labiryntu ma się równać 1/4 długości fali niezabudowanego głośnika.

3. i to by było na tyle ile rozumiem. tego czego nie do końca kumam to wykorzystanie parametru SD do projektowania obudowy. dla przykładu SD głośnika podane przez producenta to 0,0109m^2. jak obliczyć odległość za głośnikiem (w mm), rozmiar wlotu i wylotu.

help.

dolphin123, najlepiej powiedzieć żeby coś sobie odpuścić ale żeby urozmaicić sobie życie, a przede wszystkim poszerzyć wiedzę i umiejętności czasem trzeba coś pokomplikować.

SD to pole powierzchni membrany. Przelicz sobie to na cm^2 bedzie Ci latwiej. Przykladowo chcesz 3SD na wejsciu i 1SD na wyjsciu. Czyli przekroj obudowy wewnatrz przy glosniku powinien miec 3*0,0109m^2 a przy wylocie 0,5*0,0109m^2.... easy... :twisted:

dla przykładu SD głośnika podane przez producenta to 0,0109m^2. jak obliczyć odległość za głośnikiem (w mm), rozmiar wlotu i wylotu.

Podstawy matematyki, wystarczy zmienić m2 na cm2 i wszystko będzie pasowało, nie myśl schematycznie. Pozatym kolejny prosty wzór na pole powierzchni się kłania.
Załóżmy kwadrat o boku 10cm x 10 cm policz sobie pole powierzchni i zrozumiesz w czym rzecz ;-)

yyy to może być głupie ale właśnie nie mogę tego jakoś przeliczyć :P

hmm. teraz to już kompletnie się zgubiłem. czyli tunel musi być tak jakby kwadratem o długości wyliczonej i na początku mieć przekrój 3*coś tam cm2

Pole powierzchni czworokąta jest łatwo obliczyć: (a x b) czyli jak masz 0,0109m*2 (za pewne chodzi Ci o GDN-14... STX-a) to 1SD wyjdzie 10cm x 10cm szerokości kanału w środku.

czyl od tyłu głośnika do powierzchni przegrody teoretycznie ma być odległość 10cm

Za glosnikiem musi byc tunel np 10cmx10cm i taki tunel ma powierzchnie SD 100cm2 lub inaczej 0.0100m2. Jesli caly tunel bedzie mial staly przykroj to SD bedzie wynosilo 1 na poczatku i na koncu tunelu. Teraz jesli tunel ma miec na poczatku SD 2 a na koncu SD 1 to znaczy, ze tunel zaraz na poczatku ( przy glosniku ) musi miec dwa razy wieksza powierzchnie czyli w naszym przypadku 20cmx20cm.
To jest strasznie prosta matematyka i az dziw mnie bierze, ze takie rzeczy trzeba tlumaczyc... :???:

wiem wiem, z początku właśnie nie mogłem sobie tego smukamć jak to przeliczać teraz mi się nieco rozjaśniło.

Nie na temat...
Pogromco, mały błąd Ci się wkradł... powierzchnia dwa razy większa od 10x10cm to nie 20x20cm.... to kwadrat o boku 14,coś cm ;) 20x20 cm to już 4SD :D

powiem szczerze, że teraz już mi się rozjaśniło wszystko przeczytałem artykuł na diyakustyk jeszcze raz i w końcu zrozumiałem jutro wrzucę jakiś teoretyczny projekt zobaczycie czy mniej więcej dobrze to zrobiłem

a jak zastosujemy dwa przetworniki to wtedy wszystkie wymiary przeliczać razy dwa czy normalnie pod jeden?

Długość linii tak, jak pod jeden głośnik bo stroisz ją do parametru jakim jest częstotliwość rezonansowa głośnika - nie zmienia się ona w zależności od ilości spiętych przetworników. Druga, po długości, cecha linii transmisyjnej to jej przekrój - tutaj uwzględniasz już powierzchnię membran dwóch głośników ponieważ dwa głośniki "pompują" więcej powietrza niż jeden - parametr SD się sumuje.

Tylko jedna rada, jeśli dla jednego przetwornika przyjmiesz przekrój początkowy np 2,5SD (bo tak akurat wychodzi Ci najkorzystniej) to nie znaczy, że dla dwóch musisz przyjąć 5SD (2*2,5SD). Robienie takich dużych przekrojów czasem nie jest konieczne - w niektórych przypadkach wręcz może być szkodliwe. Moim zdaniem można tutaj dokonać redukcji do przedziału 3-5SD

Ale to i tak najlepiej sprawdzić na konkretnych głośnikach w konkretnej linii - taka to już śmieszna zabawa z TL'ką ;)

Wybieramy głośnik: moim zdaniem do obudowy TL nadaje się każdy głośnik niskotonowy, jednak wskazane jest dość niskie Fs.
Co do dobroci QTS to polecam głośniki powyżej 0.35 ponieważ na niższym QTS'ie można osiągnąć podobne rezultaty w obudowie basrefleks, jednak mimo wszystko warto spróbować w TL ze względu na samą barwę dźwięku i inne brzmienie basu.

Powrót