• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tranzystor bc546 zamiast MPSA42-Mosfet 400

• Autor wątku Autor wątku _AMD_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Niestety nie, tranzystory MPSA42 są wysokonapięciowe i zapewne zostały wybrane do projektu z ważnego powodu, a przy takiej mocy na pewno osiągasz tam wysokie napięcia.

Maksymalna różnica potencjałów dla MPSA42 między kolektorem a emiterem to bodajże aż 300 VDC, dla BC546 jest to 65 VDC.

Przecież podstawowa wersja AV400 (Holton 400 ) była na bc546, potem ktoś wstawił MPSA żeby można było zasilać układ napięciami wyższymi od 80V, wiem że moje Holtony były na BC i pracowały z napięciem bliskim 75-80V i miały się ok, bardzo ok.

BC546 w stopniu wejsciowym wytrzymaja do +-80V, bo dostaja tylko jedna polowke napiecia.

Holton to nazwa wielu modyfikacji koncowki mocy niektore maja na wejsciu kaskody ktore umozliwiaja prace z napieciami +-100V nawet z BC546.

Kup mpsa jak masz taką płytkę .
Są chyba w każdym elektronicznym czego nie można powiedzieć o bc546 :)

Pomylisz wprowadzenia ,spalisz coś i tylko się zdenerwujesz :)

Jakbym chciał kupić to bym kupił i sie nie pytał :) Spojrzał ktoś na tą konstrukcje holtonowską z pierwszego posta? Na te tranzystory idzie połówka napiecia, sa te kaskady ? To może bym na jednej parze końcowych tranów uruchomił piec :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Kup mpsa jak masz taką płytkę .
Są chyba w każdym elektronicznym czego nie można powiedzieć o bc546 :)

Pomylisz wprowadzenia ,spalisz coś i tylko się zdenerwujesz :)
No niby tak, ale jak zasilam koncowke 78v i w innych holtonach siedziały bc to może warto spróbowac i przetestować suba. Jeszcze zwazajac na to ze w sklepie nie mają mpsa. Albo ktoś mi może poleci sklep elektroniczny w ełku :p

W Holtonie możesz bez problemu wstawić bc / mpsa z tym że w zależności od projektu PCB musisz jednego albo drugiego przekręcić o 180st podczas montażu.

ot. cała filozofia

Jeden i drugi wytrzyma 78V spokojnie, zawsze robiłem na BC i nigdy nie było problemów

Na te tranzystory idzie połówka napiecia, sa te kaskady ?

Kaskody sa, zabieraja tylko ok 10V wiec teoretycznie koncowka pociagnie do +-90V. Warto zwiekszyc wartosc R2 i R7 bo sie niepotrzebnie beda gotowac.

Na oko zabezpieczenia sa zle dobrane, przy duzej mocy i na duzym glosniku moga za wczesnie sie uaktywniac i bedzie strasznie pierdzialo.

Mam nadzieje, ze parowales mosfety co jest w tym ukladzie absolutna koniecznoscia!! Jesli nie to kup gasnice :)

Wstawiłem bc odpaliłem zasilanie i od razu poleciał jeden i zakopciło sie. Reszta niby jest ok. Ja nie wiem co z tą końcówką jest. Walcze z nią tyle czasu, wszystko jest dobrze powstawiane a i tak sie z czegos zadymi... Nie miałby ktoś z kolegow poratować tymi tranzystorami mpsa42 ? :(

Wstawiłem bc odpaliłem zasilanie i od razu poleciał jeden i zakopciło sie. Reszta niby jest ok. Ja nie wiem co z tą końcówką jest. Walcze z nią tyle czasu, wszystko jest dobrze powstawiane a i tak sie z czegos zadymi... Nie miałby ktoś z kolegow poratować tymi tranzystorami mpsa42 ? :(

Masz gdzieś problem lub źle wlutowałeś BC'ki, te układy od zawsze działały na BC później ktoś wstawił MPSA żeby zasilać wyższym napięciem.

Jak padły BC to i padną MPSA - gdzieś masz błąd !!

P.S odpalaj poprzez wpięcie na szynę - oraz + w szereg żarówek - to Ci oszczędzi trochę pieniędzy, nerwów i czasu

Ostatnia edycja:
Ok ok juz jest dobrze, smiga na bc :) tylko mam pytanie do potencjometru ustawiania pradu spoczynkowego. W ukladzie mialem wieloobrotowy 4,7k. Wstawilem precyzyjny 5k. Wstawilem go zgodnie z oznaczeniami tak jak byl poprzedni ( wyprowadzenia o nr. 1, 2 i 3) a to ma jakies znaczenie ? Czy tylko srodkowe wyprowadzenie ten ślizgacz musi byc na swoim miejscu ? I ostatnie pytanie brzmi czy jezeli mam miedzy kolektorem a baza tranzystora sterujacego ( jeszcze nie wlutowany ) ok 11k ohmow rezystancji to jest dobrze ? Moge tym manipulowac krecac potkiem. Minimum miedzy baza a kolektorem to 5k ohm tyle moge ustawic a maksymalnie ponad 16 kohm. ?

Powrót