• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tranzystorki do Yamaha A500 pytanie

Reakcji
0
Witam, jakie są zamienniki tranzystorów 2sd1047-e i 2sb817E. Oryginalne to 2SA1303 i 2SC3284. Dziękuję z góry i pozdrawiam. Wyżej wymienione nie są wszędzie dostępne, żeby je zamówić za jednym razem (jeden jest, a drugi na magazynie)

Czyli moje będą również dobre (50 gr różnicy to nic, a są tańsze przesyłki w mojej aukcji). Dzięki za pomoc. Jeszcze pytanie: czy warto zmienić podkładki silikonowe pod tranzystorami na mikowe i dać silikonowej pasty termoprzewodzącej?

Ostatnia edycja:
Już znalazłem serwisówkę ;> Mam jeszcze pytanie: Czy firma ISC produkuje dobre tranzystory, czy jest to jakiś szajs? Pytam bo właśnie tranzystory tej firmy poszły.

Czy firma ISC produkuje dobre tranzystory
To chińska "firma" zajmująca się podrabianiem podróbek :-)
Praktycznie każdy tranzystor jaki miałem leciał z dymem jak nie od razu to w krótkim czasie.
Może ktoś trafił na jakieś lepsze produkty tej "firmy", wątpię że ja miałem takiego pecha.

Ostatnia edycja:
KIedyś pod trafopowielacz kupiłem jakieś philipines (czy jakoś tak) i zanim tv działał dłużej niż 2h zużyłem cztery.

To się wyjaśniło, dlaczego poszły z dymem. Ale w sumie potrzymaly pol roku, chociaż nie był pod nie podpięty subwoofer i nie było takiego obciążenia.

Czasem niby jest zamiennik dobrej firmy ale, i tak się nie sprawdzi. Onkyo nie pamietam jaki model, tranzystorki mocy leciały po kilku minutach (niby ścisłe zamienniki)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czasem rezystancja kolumny niewiadomego pochodzenia uszkadza koncówke mocy.

Lepiej użyć sprawdzone, przeważnie dużo tańsze zamienniki niż kombinować żeby miały identyczne oznaczenia a totalny szmelc.

Powrót