• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tranzystory do wzmacniacza CA Phoenix Gold

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak, możesz wymienić te tranzystory. Sprawdź też czy nic więcej nie jest uszkodzone żeby nie wymieniać dwa razy.
Te oznaczenia z dołu to numer serii.
Najlepiej wymienić wszystkie w uszkodzonym kanale na parowane lub chociaż z jednej serii a od biedy wystarczy tylko uszkodzone.

Ostatnia edycja:
Ja bym wstawił odpowiedniki Toshiby, trafienie oryginalnych może być trudne (o ile są jeszcze produkowane).

ampli masz na myśli 2SC5200/2SA1943
Będzie to dobre rozwiązanie. Te Toshiby są łatwo dostępne i niedrogie. Sprawdź tylko czy wyprowadzenia są takie same.

Istotny jest wykres SOA, wymiarowo bardziej pasowałyby 2SC5198 i 2SA1941.

Sprawdź też czy nic więcej nie jest uszkodzone
Jak mam to zrobić ?
Powiem tak: Wzmacniacz włączał się po czym przechodził po kilku sekundach w PROTECT i mrugał.
W takim stanie tylko jeden z tranzystorów był gorący podczas gdy reszta zimna, więc go wylutowałem.
Po włączeniu wzmacniacza protekt zniknął i świecił się power. Co mogę jeszcze zrobić ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Istotny jest wykres SOA, wymiarowo bardziej pasowałyby 2SC5198 i 2SA1941.
http://www.ebay.co.uk/itm/2SA1941-2...663750?hash=item2350c0bc46:g:Jc0AAOSwrklVUdEX
Czy to będzie dobre ? i który jest odpowiednikiem którego ?

Ostatnia edycja:
Zauważyłem że dość mocno grzeją się oba tranzystory które zaznaczyłem, czy mają one wpływ na poprawną pracę tranzystorów mocy ? Czy należy je wymienić ?

Wszystkie inne elementy wyglądają bardzo dobrze, nie grzeją się, luty wszystkie wyglądają dobrze.

Podaj dokładny model wzmacniacza, może znajdzie się dokumentacja.

Pomierz po kolei tranzystory (począwszy od końcowych), to kilka minut roboty i będziesz wiedział czy należy wymienić.

Ostatnia edycja:
Podaj dokładny model wzmacniacza, może znajdzie się dokumentacja.
http://www.cnet.com/products/phoenix-gold-ryval-designs-a2-50-car-amplifier/

omierz po kolei tranzystory (począwszy od końcowych), to kilka minut roboty i będziesz wiedział czy należy wymienić.
Wszystkie należy wylutować przed sprawdzeniem ?
Czy jeśli wymienię tylko końcowe na jednym kanale i jeśli okaże się że uszkodzone są również b631 i d600 K to czy uszkodzi mi to te wymienione tranzystory mocy?

Czy jeśli kupię Te Toshiby to nie muszę przypadkiem zmienić ich w drugim kanale ? nie będzie różnicy pomiędzy kanałami jak te tranzystory będą innego producenta ?
Nie lepiej kupić sankeny takie jak są i wymienić w jednym kanale?

Drugi kanał jest sprawny i gra.

Celowość wylutu zależy od układu, najpierw badam przylutowane tranzystory, w razie dziwnych wyników biorę się za wylut.

Gdybyś miał pewność 100% oryginałów i nie zabijałyby ceną, to może warto, w przeciwnym razie zostają Toshiby. Różnice raczej trudno mierzalne, ale jak chcesz mieć pewność, to możesz na zapas kupić/dokupić do drugiego kanału.

Kupiłem Sankeny 5 par i zmienię w obu kanałach.
Te co mam to też sankeny więc może to to samo :)? Jak mocno może zmienić się brzmienie sanken Vs Toshiba ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ponawiam pytanie:
jeśli okaże się że uszkodzone są również b631 i d600 K to czy uszkodzi mi to te wymienione tranzystory mocy?

Powrót