• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TRIMODE

Reakcji
0
looknijcie na strone www.studio24.prv.pl
konkretnie chodzi mi o tę stronę: http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/caraudio/trimode.htm

Czy ktoś z was słyszał system oparty o ten tryb? Jakie macie doświadczenia z trimode?

troszkę sie naczytalem o trimode i zastanawia mnie które ze wzmacniaczy mają tę opcję i czy trudno jest dobrać elementy zwrotnicy do systemu. Według strony studio24 gdzie jest opisany tak zbudowany system zaznaczono odcięcie dolnego pasma przed oryginalną zwrotnicą zestawu przedniego - po ki? tylko po to żeby sie nie nakładały pasma?

Czy brak osobnej regulacji 'gain' dla systemu przedniego i dla subwoofera nie stanowi problemu? chodzi o zrównoważenie tonalne..

Jakie macie doświadczenia?

pozdr

sposób stary jak swiat.
Mimo to że wydaje sie tak prosty, tani i wogóle to jednak nikt go nie stosuje.
Myśle sobie ze przez obawy związane ze stereofonią.
Sprawdz!
podłącz trzeci głosnik (ale wyjmij go z samochodu) a zobaczysz jak to wpływa na brzmienie.
Oczywiście rodzi to problemy ze sterowaniem głosnikami.
Ale to kwestia tego na co sie godzisz.

Kiedyś już było na ten temat - 3 głośnik w stereo, tyle że pdołączony tak aby różnice kanałów odtwarzał...

Re: TRIMODE

magik napisał:
(...)Czy brak osobnej regulacji 'gain' dla systemu przedniego i dla subwoofera nie stanowi problemu? chodzi o zrównoważenie tonalne..(...)
Miałem to w domu i w samochodzie. W mieszkaniu z racji posiadania kolumn marki krzak (a dokładniej nieposiadania przez nie dolnego pasma) i wzmacniacza stereo, po odpowiednim ustawieniu suba (które notabene było maksymalnie niepraktyczne :razz: ) było rewelacyjnie.
W samochodzie nie dało się natomiast ustawić odpowiedniego podziału i sub zagłuszał przód.

Ten trimode nie jest przypadkiem stosowany w głośnikach komputerowych (2+1) :?: :?: :?: (bo cos mi sie wydaje ze chyba tak...ale moze sie myle)

pitbull, mylisz się.
Do tej pory nie spotkałem sie z komercyjnym wykorzystaniem tego układu.
A skoro nikt go nie stotuje to ...

Czterokanałówka TDA (mowa o komputerowych zestawach), z czego mostek na subwoofer, a dwa pozostałe kanały na satelity.

No nie wiem czy Creative Inspire 5.1 5300 to hi-end, a siedzi tam TDA8511J i TDA8510J.

Powrót