• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tripath - pytanie

Juz lepiej z Chin wziac. Nie dosc ze przedmiot wyjdzie taniej, to jeszcze mniej za przesylke zaplacisz. Jak sam kiedys szukalem takiego sprzetu, to "Topping" byl chyba sprawdzonym i pewnym ampem. Chociaz to bylo grubo ponad rok temu.

Ostatnio na allegro były. Jak dobrze pamiętam jeden był po 300zł.

irek, ten badziew jest malutki i do satelitek do laptopa wystarczający

cholera też se firma nazwę wymyśliła >.> ...

scythe1123 napisał:
irek, ten badziew jest malutki i do satelitek do laptopa wystarczający

To ja wiem ze do tego to sie nadaje ale nie sadzilem ze do laptopowych pierdziawek ktokolwiek bedzie chcial wydac tyle kasy. Wzmacniacz rodem z koncowki samochodowej ale w ladnej obudowie niedoswiadczonych kusi.

scythe1123 napisał:
cholera też se firma nazwę wymyśliła >.> ...

Bedziesz teraz placic prawa autorskie ;)

irek, no ja bym kupił za np. 40-50zł ale nie za 300!!

a co do praw autorskich to chyba powinno być odwrotnie, w ogóle jest jeszcze firma pod tą samą nazwą i tworzy wentylatory itp do komputerów

od razu mówię mój nick powstał zanim te firmy powstały!

Nie chodzi mi o obudowę, ale chodzi o to, że Tripath ma dobre opinie i niby ładnie gra. A to Co irek podałeś raczej wykracza poza moje możliwości finansowe, więc określę się inaczej:

-do 150zł z wysyłką i ani grosza więcej.
-możliwie najlepszy dźwięk
-nie musi grać basem - będzie zasilać Tang Band W4 657sb (w zamkniętej obudowie - niecały 1litr)

[ Dodano: 2010-09-08, 13:53 ]
[+]
-nie wiem czy to istotne, sygnał to Creative Sound Blaster Audigy (foobar + flac)

scythe1123 napisał:
od razu mówię mój nick powstał zanim te firmy powstały!

Spoko, prawo patentowe jest tak skonstruowane ze na uzytek wlasny mozesz cos zrobic/uzywac. A jak sie okaze ze byles pierwszy to przysluguje Ci prawo do uzywania jak tylko chcesz.

RzeznikUnitra napisał:
Tripath ma dobre opinie i niby ładnie gra.

To bym raczej pominal, bo ladnie gra w porownaniu do innych badziewnych wzmacniaczy klasy D. Do liniowego nie ma szans a przy tej mocy klasa D jest bez sensu.

RzeznikUnitra napisał:
A to Co irek podałeś raczej wykracza poza moje możliwości finansowe, więc określę się inaczej:

Za 300zl masz to od reki w sklepie, uzywka pewnie taniej a na Tripathu jak kolega napisal na allegro etz 300zl a sciagniecie z dalekich krajow chyba nieoplacalne. Nie wiem po co tyle zachodu o taki wzmacniacz zabawke.

irek, spokojnie :D ja tego nie brałem do siebie :D

RzeznikUnitra, prawdopodobni LM'y lepiej od tego zagrają
ale możesz spróbować złożyć wzmacniacz na hextfetach 30W tylko nie wiem na ile jest sprawdzony

Tak, a LM'y zrobię poniżej 150zł (razem z zasilaniem, wszystkim częściami, potencjometrami, obudową itd.) ? :] Chodzi mi po prostu o coś niedużego, z niedużą mocą i najlepiej, żebym nie musiał wszystkiego od zera lutować... Nie chce nic spartaczyć. :P

Proponuje od serca TDA 1521A bardzo dobry i udany układ, nie wybucha , nie wzbudza się, przenosi doskonale pełne pasmo, zasilanie symetryczne, potrzebuje tylko kondensatory wejściowe, zasilania, i obwód RC na wyjściu. 12W przy 8 ohm i 1%thd przy 2*16v.
Transformator wystarczy 50W 2*12V.

lm 3875 to dosłownie kilka elementów chyba 3 rezystory i 2 kondensatory
jakbyś chciał to byś się zmieścił w 150zł

byś musiał tylko trafo upolować

Przepraszam za błąd, ma być TDA 1521 a nie 1521A , ten drugi ma tylko 6W mocy i niższe napięcie zasilania.

Nie wiem po co robic taki wzmacniacz skoro i tak zawsze najwiekszym problemem jest ladna obudowa. Jak to ma byc bzykadelko to przeciez wiele takich jest na rynku, mowa o produktach do PC.

irek, Twój UniAmp robi za bzykadełko do kompa, komputer to główne źródło muzyki no ale zasilam nim coś bardziej wymagającego niż mała szerokopasmówka

Powrót