• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Troche ciekawych glosnikow :)

Reakcji
0
I tylko 3 parki sa nowe glosnikow na foto,. Wiekszosc zdecydowana to iscie zdumiewajace rarytasy, ktorymi sie bawie i z ktorymi eksperymentuje :). Taka ciekawostka, ale jesli macie gdzies cos podobnego - pokazcie ;)

Na foto widac:
wstegi Bohlender NEO3 (nowe),
szerokopasmowe Philipsy 20 cm, prawdopodobnie z 1951 roku,
basowce Alnico Isophon'a 20 cm (az 4 sztuki)
szerokopasmowe Fostery 16 cm
szerokopasmowe owale ITT/Loewe Shaub-Lorent (lata 70-te)
kilka par Visatonow BG20 + TW6NG (nowe)

Jutro dojda jeszcze jakies inne supertweetery, napisze jak juz bede je mial ;).

stareglosniki.jpg

albo pod biamping :) szerokopasmowcde w odgrodzie a basy w dipolu :D tylko że trzeba by było do tego zrobić aktywną zwrotke

No wlasnie, od dawna juz pracuje nad odgrodami, ale bas nie w dipolu a w odgrodzie, za to spooorej (spore skrzydla). Oczywiscie biamping, lampa + tranzystor :). Testuje od 3 lat rozne glosniki, bawie sie etc... Slyszalem Lowthery, Fostexy - nie ma co przeplacac, tyle zaje..fajnego vintage za "psi grosz" :)

A to seasy wysokotonowe vintage, hi-end :) (choc nie wygladaja)

seasc.jpg

Ale odgroda to przecież dibol - chyba, że mówicie o dipolu.
Odgroda to typ "obudowy" a dipol to określenie sposobu promieniowana głosnika wlaśnie w odgrodzie.

Nie na temat...
Wiem, racja, jestem po imprezce i czytajac dipol mialem przed oczami isobaric, nie wiedziec czemu :shock: . Faux-pax ;) Oczywiscie chodzi o dipol. % jeszcze kraza w moim organizmie, za to wszysykiego naj jeszcze raz dla mojej dziewczyny ;)

może też się źle wyraziłem ... miałęm na myśli takie ustawienie głośników jak w orionach linkwitza
ORION_polarity.jpg

jw_amigowiec napisał:
A to seasy wysokotonowe vintage, hi-end (choc nie wygladaja)
Mam już takie 2 parki :P
Nad jedną zastanawiam się, żeby zapakować do samochodu.

Kopułka 1,5" i możliwość pracy od 1,5kHz.

W orionach woofery isredniak pracują w dipolu, czyli membrana promieniuje do tyłu i do przodu. Natomisat tweetery są 2 i pracują w bipolu, czyli są przeciwstawnie skierowane.
te strzałki natomiast pokazują chyba fazę głośników - nie wiem czy to dobrze ujałem, ale może ktoś mądrzejszy mnie poprawi.

Szeroka decha podobno kastruje całą "magię: odgród. Lepiej zrobić H-frame, jak u Linwitza -daje najlepsze rozciągnięcie basu, przy najsensowaniejszych rozmiarach. Tzreba jednak wtedy nisko ciąć, bo pojawiaja się rezonanse. Dla długości skrzydełek ok. 25 cm hcyba już przy 250hz.

U mnie skrzydla beda tylko na basie: front 40 cm + 2*60(lacznie 1,6 metra odgroda!), mam maly pokoj, to taki kompromis z tymi skrzydlami. Od 200-300 Hz beda graly widoczne "jajka" na 1 foto, odgrodzie 40 cm, bez skrzydel. Na samej gorze zagra Bohlender NEO3 (swietnie sie zgrywa z papierowcami!). Deski mam od miesiecy... Projekt od dawna gotowy, mam wszystie przetworniki, ale z czasem mialem gorzej. Brakuje otworow na glosniki, wzmaka mam skonczonego w 1/3...

[ Dodano: 2009-04-07, 22:49 ]
takero napisał:
tylko ciekawe jak z górą...

Slyszalem jako supertweetery z Goodmansami szerokopasmowymi + lampa. Rewelka ;).

jw_amigowiec napisał:
...A to seasy wysokotonowe vintage, hi-end :) (choc nie wygladaja)
Obrazek
Dokładnie takie same (od strony zewnętrznej) siedzą w moich B&O Beovox 3000 :cool: Będę musiał kiedyś powykręcać i sprawdzić co dokładnie kryje się w tych paczkach :wink:

To konstrukcje AlNiCo :). Fajnie by bylo zalozyc firme robiaca kopie starych glosnikow, bo ja uwazam, ze w dziedzinie audio wizualnie sie zmieniaja trenty, by w pomiarach wychodzilo jak najlepiej, by bylo nowoczesniej... Pomiary swoje, a ucho swoje.

Podłaczyłem wspomniane seas'y z GDN 13/50/9 w kolumnach tonsil Excelence 1S. Podział aktywny na ok. 2kHz. Wzmacniacz to stary Hifonics Europa VI(samochodowy) :P
Jak dla mnie gra to rewelka. Niestety nie mam możliwości porównania z innymi nowymi kopułkami.

Co powiesz o Visatonach TW6N? Zastanawiam się nad tym głośnikie jako uzupełnienie szerokopasmowego Monacora SP-200X, od 8-10 kHz (w ramach eksperymentu - papier - papier, stożkowa - stożkowa).

Powrót