• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Trojdrozne TOP QALITY SOUND

Mniejsza średnica, to mniejsza masa drgająca, co w przypadku głośnika średniotonowego jest lepsze.

Ok. Podsumujmy;
morel et338
vifa ne123w
seas ca22rnx

Jaki podzial do takiej aplikacji?

Jaki podzial do takiej aplikacji?

Chłopie - pomiary, wg pomiarów robisz zwrotkę i podział taki jaki najlepiej wg Ciebie brzmi. Wydajesz nie małą kasę na głośniki więc może warto by to zrobić zgodnie ze sztuką?

Ok. Tak tez uczynie. Poza tym planuje OZ czy ktoregos z w/w przetwornikow skrzywdze taka koncepcja? Zalezy mi na jak najbardziej naturalnym brzmieniu muzyki

CA22RNX najbardziej chyba się nadaje do zamkniętej z 8 calowych Seasów. Vifka spokojnie może pracować w zamkniętej.

Obliczam w Winlsd OZ dla vify i wychodzi mi ok.2L czyli obudowa np. wys.160, szer.160,glebokosc80mm czy taka wystaczy?

Ostatnia edycja:
Zdaje sie, ze ok 0,70 ale nie jestem pewien, tyle tych symulacji i to nie tylko na vifie, Nie mam mozliwosci teraz sprawdzic za ok godzine bede na swoim komp

---------- Post dodany o 20:39 ---------- Poprzedni post o 19:31 ----------

Wylicza mi 1.9L i 0.71 dobroci ale na ile dobrze zagra w takiej obudowie, to nie mam bladego pojecia... :(

No i zobacz do ilu schodzi liniowo :) Żeby było na czym jeszcze dzielić z basem.

Ok. Wiec qtc 0.5 wychodzi mi przy 5.5L czyli moge zastosowac obudowe szer160xwys160xgł215mm? Wypelnienie welna owcza?

Zdaje sie, ze vifka bedzie schodzila liniowo do.. Ha i tu mam problem wynikajacy z braku doswiadczenia w tej branzy. Czy wynik uzyskam przes jakas symulacje w jakims (jakim?) programie czy po pomiarach glosnika?

Z symulacji. Wełna owcza się przyda, ale wtedy obudowa musi być mniejsza. Ja bym celował w 4,5l. Wymiary są OK.

Ok. Dam 4.5L plus welna owcza (czarna). Glosniki mam juz wszystkie na miejscu. Czytalem cos, ze trzeba wygrzac glosniki. Jak sie do tego zabrac? Mam pod reka kilka cewek, kondensatorow i rezystorow, podaje wartosci:

cewki powietrzne;

0.80mH 2szt
0.21mH 2szt
0.082mH 2szt
0.96mH 2szt

kondensatory:

15uF/100V mundorf e-cap 2szt bipolarne
3.3uF/70VDC mundorf e-cap 2szt bipolarne
1uF/70VDC mundorf e-cap 2szt bipolarne
3.3uF/160V audyn mkt-a 2szt

rezystory metalizowane:

27ohm-10W 2szt
3ohm/10W 2szt
8.2ohm/10W 2szt

Czy cos moge wykorzystac z tych elementow do "wygrzewania" w/w glosnikow?

Ok. Wiec nie do konca znalazlem odpowiedz na pytanie czy jak sie glosniki uloza/wygrzeja, to podczas pomiarow uzyskam inne wartosci i czy mialo by to jakies duze znaczenie przy konstruowaniu zwrotnic czy nie warto zawracac sobie tym "wygrzewaniem" glowy? Z tego co wyczytalem, to zdania sa podzielone... Czy ktos potrafi jednoznacznie odpowiedziec?

Przy mierzeniu takim jaki my robimy (czyli praktycznie ciśnienie akustyczne w funkcji częstotliwości oraz moduł impedancji w funkcji częstotliwości) może się zmienić położenie piku impedancji co w przypadku wysokotonówki może wpływać na pracę filtra.
Więc może się okazać, że filtr delikatnie się rozjedzie od dołu.
Znacznie większe różnice są w odsłuchu i tu już słychać różnicę. A że zrobienie dobrej zwrotki to oczywiście pomiary i poprawność techniczna ale przede wszystkim odsłuchy, to może lepiej jednak wygrzać głośniki aby ta zwrotnica miała sens :)

Ja kiedys testowalem i sprawdzaelem jak zmieni sie Fs glosnika wysokotonowego przed i po wygrzaniu
Różnica wyniosła 50Hz w przypadku dwóch głośników

Jeden to był samochodowy stx a drogi nie pamietam

Powrót