• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Trudne początki

• Autor wątku Autor wątku pepo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam wszystkich. Zabierałem się do napisania tego postu chyba ze dwa miesiące i wreszcie się zdecydowałem. Mam nadzieję że nie wygwizdacie mnie na samym wstępie. Zamierzam popełnić moją pierwszą konstrukcję , a mianowicie kolumny dwudrożne. Czytałem Wasze wypowiedzi i tematy poruszane względem nowych konstrukcji, a w szczególności osób początkujących w tej materii jak ja. Faktycznie jest parę projektów które bardzo przypadły mi do gustu, ale jak na moją pierwszą konstrukcję są albo za bardzo zaawansowane pod względem stolarsko-artystycznym, lub są konstrukcjami -co tu dużo mówić -drogimi. Chciałbym wykonać coś niezbyt drogiego, a zarazem coś co dało by mi satysfakcję i motywację do dalszych konstrukcji.
Może teraz kilka danych:
pomieszczenie do odsłuchu ok 18 m2
wzmacniacz Diora WS 4422
aktualne kolumny to leciwe już Altusy 75 ( niestety ze starości posypału się już gąbkowe zawieszenia membran)
Oglądając ostatnio ofertę STX zaciekawiły mnie głośniki GDN-17-140-8-SCX oraz GDN-17-140-8-SK i na którymś z nich właśnie chciałbym oprzeć moją konstrukcję. Jako wysokotonowe były by PJ-tki. Tylko jest problem, bo niestety nie znalazłem na forum żadnych wypowiedzi na temat tych właśnie przetworników, oraz do głośnika GDN-17-140-8-SK chyba jeszcze nie stworzył zwrotnicy.
Do głośnika GDN-17-140-8-SCX jest zwrotnica, tylko zastanawiają mnie wyniki symulacji objętości obudowy b-r w WinISD t.j. 6 litrów. Nie uważacie że jak na taki głośnik to pojemność troszkę mała.

pepo napisał:
tylko zastanawiają mnie wyniki symulacji objętości obudowy b-r w WinISD t.j. 6 litrów. Nie uważacie że jak na taki głośnik to pojemność troszkę mała.
zdecydowanie za mało...
Powiedz jeszcze ile masz pieniędzy na ten szczytny cel :wink:

pepo, w win isd Ty ustalasz objetosc i strojenie i ogladasz jak to bedzie wygladalo, a nie program... tutorial do win isd sie klania...

csbiczek napisał:
Powiedz jeszcze ile masz pieniędzy na ten szczytny cel :wink:
Na same głośniki i zwrotnice 250-300 zł

[ Dodano: 2009-06-07, 21:12 ]
Tasior napisał:
pepo, w win isd Ty ustalasz objetosc i strojenie i ogladasz jak to bedzie wygladalo, a nie program... tutorial do win isd sie klania...
No tak, kłania sie tutorial- niestety chyba żle to zainterpretowałem, myślałem że to Win ISD na podstawie parametrów T-S ustala objętość i strojenie. Kurcze ale wpadka. :oops:

Winisd obliczy tak zeby ch-ka byla najbardziej liniowa, co bardzo rzadko okazuje sie dobra opcja. 17cm to tak na oko w okolice 15l podejrzewam,ale to wszystko zalezy od parametrów.

wpadka nie wpadka - uczysz sie dopiero, tez na poczatku wymyslalem i kazdy mnie mial dosc, choc to sie chyba do dzis nie zmienilo...

csbiczek napisał:
w tej cenie zrobisz fajne monitorki na gdn14scx i pj :wink:
Myślę że Cię zadowolą...
Też tak myślałem, ale nie wiem czy przy tak małym głośniku 14 bedę miał wystarczającą ilość niskich tonów, a jescze warto dodać że pokój jak pisałem ma 18 m2 ale jest bardzo wysoki 3,5 m (a przede wszystkim nie mam gdzie odsłuchać jak grają te 14 )

[ Dodano: 2009-06-07, 21:45 ]
Tasior napisał:
Winisd obliczy tak zeby ch-ka byla najbardziej liniowa, co bardzo rzadko okazuje sie dobra opcja. 17cm to tak na oko w okolice 15l podejrzewam,ale to wszystko zalezy od parametrów.
No tak, ale co ze strojeniem, jak to ustalić.?

szkoda że masz tak mało kasy... za 300zł masz komplet głośników do kolumn 3way na stxach(gdn22scx, gdm14scx i pj) do tego koszt elementów na zwrotki to ok 130zł a skoro masz taki duży pokój to myślę że warto było by dozbierać... Na brak basu byś nie narzekał;)

pepo napisał:
No tak, ale co ze strojeniem, jak to ustalić.?
W Win ISD wpisując na zakładce Box, w okienko litraż obudowy, a w następnej zakładce Vents, jest pole do wpisania długości i średnicy tunelu. Strojenie dla wybranej wielkości obudowy możesz wpisać ręcznie lub wyjdzie ono automatycznie po wprowadzeniu długości i średnicy tunelu. Każdy głośnik ma pewien przedział optymalnych strojeń i wielkości obudowy. Jak nie masz doświadczenia w tej dziedzinie, to najlepiej poszukać zrealizowanych konstrukcji na tych głośnikach (wysokotonowy głośnik nie ma wpływu na wielkość obudowy) i powtórzyć strojenie i objętość obudowy.
Zwrotnica do scx http://img144.imageshack.us/i/stxgdn171408scxgdwk1020ii3.gif/

koszt elementów na zwrotki to ok 130zł, oj troche wiecej. Jak kiedys liczylem to wyszlo mi 160 oszczedzajac nieco na elementach (ale z wliczona juz przesylka)

tomq88, wiem co mówię;) Robiłem ostatnio wycenę to wyszło 124zł z wysyłką pocztą(wszystkie kondy zwykłe bipolarne z polinku) do tego laminat za klika zł i jazda...

csbiczek napisał:
szkoda że masz tak mało kasy... za 300zł masz komplet głośników do kolumn 3way na stxach(gdn22scx, gdm14scx i pj) do tego koszt elementów na zwrotki to ok 130zł a skoro masz taki duży pokój to myślę że warto było by dozbierać... Na brak basu byś nie narzekał;)
zestaw możne i lepszy ale konieczny byłby nowy wzmacniacz bo z tą diorą to już bym wolał 14 +pj

Na pewno 2 way nie da ci tyle basu co Altusy także z tym się licz, ale swoją drogą to mogłeś nie słuchać z tych kolumn za bardzo basu biorąc pod uwagę to jaki masz wzmacniacz. A 14 stx'a to na bank za mało do takiego pokoju.

tomq88 napisał:
koszt elementów na zwrotki to ok 130zł, oj troche wiecej. Jak kiedys liczylem to wyszlo mi 160 oszczedzajac nieco na elementach (ale z wliczona juz przesylka)
koszt zakupu samych zwrotnic u mnie, razem z wysylka to 185zl. odjac przesylke i robocizne i sie moze zgadzac :P

csbiczek napisał:
tylko to ma zagrać w 18mkw, więc z basem może być słabo
w 18m by sobie poradzily (ja mam 16m i dawaly rade) ale pokoj ma 3,5m wysokosci wiec kubatura jest jak w pokoju 25m2!

pepo, jak ma byc tanio i szybko to zregeneruj swoje altusy
jak ma byc dobrze to 3 drogi na STXach
jak ma byc tanio i prosto to GDN 14 SCX + PJ

pepo napisał:
Do głośnika GDN-17-140-8-SCX jest zwrotnica, tylko
tylko podobno on nie chce grac basem :P
wiec nadaje sie jedynie do kina domowego

pepo napisał:
GDN-17-140-8-SK
kolega zrobil kolumny na 2x ten GDN + PJ
ale sie obrazil i do kolumn zwrotnicy brak :P

Pawel S. napisał:
pepo, jak ma byc tanio i szybko to zregeneruj swoje altusy
jak ma byc dobrze to 3 drogi na STXach
jak ma byc tanio i prosto to GDN 14 SCX + PJ

Co do regeneracji Altusów to jestem sceptycznie nastawiony, ponieważ Tonsilowskie głośniki nie należą do najtańszych( a muszę ich kupić 4 szt. po 2 niskotonowe i 2 średniotonowe), a poza tym był by to jak wysłanie mojej żony na facelifting, niby lepiej wygląda ale to dalej ta sama żona. :wink:
3 drogi na STX - no faktycznie budżet mocno przekroczony, i chyba zostane przy tej trzeciej opcji GDN 14 SCX + PJ . To ma być moja pierwsza konstrukcja i nie chciał bym robić czegoś, czego nie zdołam wykonać , jak Pawel S. napisał "ma byc tanio i prosto". :grin: [/b]
Może nie będzie tak źle z tym basem - nie słucham przecież Electro-House, czy też muzyki techno, trance :wink:

Ja bym polecił GDN 15/40/5, ale przypuszczam, że dostęp do tego głośnika graniczy z cudem. Szkoda, że nie ma go w sprzedaży detalicznej bo to naprawdę dobry głośnik.

pepo napisał:
Co do regeneracji Altusów to jestem sceptycznie nastawiony, ponieważ Tonsilowskie głośniki nie należą do najtańszych( a muszę ich kupić 4 szt. po 2 niskotonowe i 2 średniotonowe),
ale ty nie masz kupic nowych glosnikow tylko wymienic w nich zawieszenia :P
koszt 20-30zl :P

bart210 napisał:
Ja bym polecił GDN 15/40/5, ale przypuszczam, że dostęp do tego głośnika graniczy z cudem. Szkoda, że nie ma go w sprzedaży detalicznej bo to naprawdę dobry głośnik.
glosnik w sprzedazy detalicznej byl. ale jak sobie poczytasz w dziale offtopic - juz nie do zdobycia z oficjalnego zrodla!

Pawel S. napisał:
glosnik w sprzedazy detalicznej byl. ale jak sobie poczytasz w dziale offtopic - juz nie do zdobycia z oficjalnego zrodla!
Tak, wiem, czytam forum na bierząco :smile: One praktycznie nigdy nie były oficjalnie dostępne, ale zawsze po kryjomu dało się je zdobyć.

Powrót