• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tuba ale nie basowa

Reakcji
0
Witam.
Chciał bym się dowiedzieć jak zrobić tubę taką jak basową tylko żeby grała wszystkie "tony"
Potrzebne części i jak to złożyć do kupy xD
(jestem nowy i za bardzo się nie znam)

janusz1527, to nie wtym dziale niech admin to przeniesie :D A tak wogole jakos dziwnie to napisales chcesz tube basowa ale ma grac wszystkie tony;/ ogolnie to to jest latwe napisz do mnie jak chcesz to pogadamy

My tez na szczescie : ).. ale nie odpowiedziales na pytanie czy chodzi ci o prawdziwa tube czy o "walec" ?

Odetchnołem z ulgą :D.. to moze jakies szczegoly podaj, budzet, pokmieszczenie, wymaganie itd :)

Hmmm budżet tak do 400zł
pomieszczenie 5m x 2.50m
Wymagania: musi dobrze grać mam zamiar podłączyc to potem do jakiegoś wzmacniacza i np do komputera.
(nie znam się na tym za bardzo)

janusz1527, a ty wiesz co to jest ta tuba? :razz:
jeżeli tak to sory za pytanie :razz:
na moje oko to ty troche mało wiesz na temat diy audio :razz:
mam racje?

moim zdaniem lepiej zdecyduj się na zwyczajne kolumny dwudrożne i będziesz zadowolony.
i dlaczego akurat musi być tuba.
tuba to bardzo skomplikowany układ akustyczny, i wątpie zebyś zrozumiał to na początku przygody z akustyka.

[ Dodano: 2009-10-10, 23:06 ]
za tę cene to polecam monitorki na stx.
do twojego pokoju będą idealne na początek.
a masz wzmacniacz?

No ja tez sklanialbym sie ku prostszemu rozwiazaniu. Jesli nie to jest projekt gotowy na ARZkach TVMa.. no ale taki projekt ma braki i w basie i w wysokich tonach. Jest tez drozsza opcja projektu na jakiejs 8" beymie jesli dobrze kojarze.. no ale ciagle nie widze sensu ladowac sie w tube w malym pomieszczeniu :) ? Po co tam taki zysk spl itd?

Wzmacniacz muszę tez kupić.
A tuba jest fajna pod tym względem ze można ją zawsze gdzieś zabrać i nie wiem ale jakoś stawiam na tubę kumpel miał i b.fajnie mu grała Mmm

To co jest potrzebne do zrobienie tej tuby ? ;>

no to sprawa jasna :razz:
janusz1527, potzrebuje głośnika włozonego w obudowe o kształcie walca, taka gadżeciarska, i jest czym zaszpanowac przed kolegami :razz:
ale to wcale nie jest tuba, tylko walec :grin:

kawałek rury kanalizacyjnej głośnik z jednej strony z drugiej zaślepić i już, ale czy to ma sens?? moim zdaniem nie ma.
albo chcesz nagłośnienie do pokoju kótre prawidłowo gra czyli kolumny lub prawdziwą tube ale ty narazie nie masz o tym pojęcia :razz:

Chce tube ;p
Tylko nie samą basową musi grać wszystkie tony, chce kupić potrzebne elementy i do dzieła.
Tylko może mi ktoś wreszcie powiedzieć jakie elementy są potrzebne kiedyś miałem zapisane te części podał mi ja kumple który taka tube zrobił ale nie wiem gdzie to mam ;/.

nic nie rozumiesz chłopie z tego co my do Ciebie piszemy :razz:
idź chłopie spac jutro pogadamy. :razz:

ps. ja już ci podałem elementy :razz:

Jeśli to ma grać "wszystkie tony" to na pewno nie walec.
Jeśli już to po kompromisach można tak:
tubki%20ARZ%20003.jpg

I to jest tuba,scooper dokładnie.

Powrót