• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tuba ARZ eksperyment

Ja teraz walcze jeszcze z pokojem odsluchowym :) Jak skoncze dam focie :) Nwet TV bedzie bo ciotka nowy sobie kupila a stary ( w pelni sprawny 29" ) powiedziala ze mi moze dac :P Wiec moze byc calkiem niezle :)

ehh pokoik odsłuchowy :) zawsze mazylem o takowym :) no ale moze juz niedługo jak sie siostra wyprowadzi to ogarne :D haha wtedy to nie bede z tamtąd wychodził ^^

Uważam to za kiepski pomysł,ma to tylko na celu zaszpanowanie.Tego nie toleruje.Lepiej popróbuj efektów ze skrętką.Tanio i dośc odmiennie.

Raczej o szpan nie chodzilo. Poprostu tak zeby ladniej wzgladalo. Moi kumple tak sie sprzetem audio interesuja jak ja zeszlorocznym sniegiem...

-> Dragon
kto tak powiedzial ?:) to nie jest regula, ja np. lubie zapodac wiecej mocy
Napisałem, bo takie zastosowania widzę w sieci. No i na chłopski rozum. Jak się ma wzmak jak piec martenowski i parę kilowatów na wyjściu, to nie trzeba wspomagać jednego głosniczka monstrualną tubą, tylko używać baterii półmetrowych niskotonowców, nie? A jak się ma kieszonkowego T-amp'ona, co ma bodaj 10W, to trzeba sznurować kierpce dzdzownicą. :)

oj nie dobrze nie dobrze bo napaliłem sie na te tubki :] trzeb sobie coś takiego sprawic :] wkoncu drogie to nie jest no ale trudne w produkcji ;)

Zamist masy solnej nie można dać jakoś na skos deseczki??

Niebawem ukaże sie tutorial "krok po kroku" z całej budowy więc będzie napewno łatwiej.
Deseczka jest niezbyt optymalnym rozwiązaniem,tu chodzi o dokładne uszczelnienie górnej strony kosza głosnika,tak aby miał jak najmniej przestrzeni.A i sama masa solna nie jest straszna.

Niom... z tego co pamietam z dziecinstwa :) Troche wody, soli i maka :) Mieszamy i lepimy:)

Wzasadzie to nie wiem co tu trudnosc moze stwarzac. Wymiary sa, plan jest nawet lista desek. Jednym slowem wszystko :)

Ech, żeby jeszcze jakiś areopag złotouchych orzekł arbitralnie jakie mają być idealne filtry dla obu wersji (4 i 8 ohmów) i zwolnił mnie maluczkego z konieczności kombinowania jak koń pod górę :) Wszelkie doniesienia z frontu budowy filtrów nadal mile widziane. Pozdrawiam!

A co powiecie na taki szalony konfig?

x2nsz45g469584cd.jpg

y225x55fa4oqj8cr.jpg

Dwie ARZ-tki plus Audax od Yoshiego.Miałem nie kombinować ale wczoraj mnie olśniło i dostałem poparcie ze strony Tomaszo.

Hmm mam watpliwosci co do sensu... W koncu szerokopasmowki stosuje sie dla uzyskania punktowego zrodla dzwieku. A tu teraz robi sie normalne 2way diapollito. Moim zdaniem do szerokopasmowek mozna dodac woofer ciety dosc nisko, ale taka konfiguracja jak na fotach jest IMHO mijaniem z celem :/.

Powrót