• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tuner DAB+

Reakcji
0
Cześć,

czy ktoś z was ma doświadczenia z tunerami DAB+? Nie śledzę tematu za bardzo, wczoraj z ciekawości spojrzałem na stronę polskiego radia i wygląda na to, że we Wrocławiu DAB+ zagościł się na dobre. Jak z jakością tego?

Ale tu nadchodzi pytanie właściwe: ponieważ na znanym portalu aukcyjnym ceny tunerów zaczynają się mniej wiecej na poziomie 1k, wydaje się być rozsądnym pójście w DIY. Czy ktoś słyszał/wie gdzie kupić być może gotowe PCB modułów tunerów? Albo same scalaki? Albo cokolwiek :D

Chyba bym się bał hamy, ale może działa. Najtaniej jak na razie zbliżone cenowo to yamaha i onkyo w okolicy 1300zl, w zeszłym roku trafiła się yamaha na Allegro z wyprzedaży za 850zl, później chyba tylko drożej w jakiejś promocji rotel rt11

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Przy tej ilości stacji (kilka kanałów PR) i popularności na razie bardziej się opłaca coś, co odtwarza radia internetowe, gdyby miała się powtórzyć sytuacja z DVB-T, to cena tunerów znacząco spadnie.

W końcu kupiłem :) Szczęśliwcem okazał się tuner Hama DIT1000mbt https://pl.hama.com/i/000548410000/...ab+-fm-internet-dit1000mbt?bySuggest=dit 1000
Urządzonko całkiem fajne, szybkie w obsłudze, pierwszy raz uruchamia się kilka sekund, potem pracuje już natychmiastowo, przycisk i gra. Jeśli chodzi o funkcjonalność obsługi to jest powiedziałbym bardzo dobrze, na pilocie są min przyciski -Internet Radio, -DAB, -FM, którymi można szybko wybierać źródło sygnału, do każdego trybu można przypisać listę 30 zapamiętanych stacji. Tak więc poruszanie się*jest szybkie i łatwe. Dodatkowo są opcje połączenia BT, Spotify, i coś jeszcze do połączeń po sieci.
Wybrałem ten tuner ponieważ mój wzmacniacz DIY ma tylko wejścia cyfrowe, a ta Hama na wyjcie optyczne, które działa. Podsumowując, urządzenie małe lekkie, plastikowe, ale działa fajne i prezentuje się całkiem zgrabnie.
Trochę szkoda, że nie ma wejścia USB pod dysk zewnętrzny, byłby to wtedy kompletny system do odtwarzania.

Jakieś większe doświadczenia od nośnie dab ? Czeka mnie i tak zmiana anteny i tak patrzę czy dawać na fm osobną i na dab osobną, niektórzy wrzucają jedną do dab i fm też na tym odbierają, tyle że do nadajnika fm mam z 5km V a dab nadaje H i 33km

Powrót