• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tuner radiowy

Reakcji
0
Potrzebuje tuner radiowy do 150zl, tak wiec jaki byscie najlepiej polecili? Ma on byc klasycznym uzywanym i co najwzniejsze czarnym tunerkiem, ktory dobrze odbiera stacje, dzwiek z niego czysty i cieply;]

Ja mam model TX-550 i z czystym sumieniem polecam. Prawdopodobnie różni się od wersji TX-350 większą liczbą bajerów. Poza tym świetnie wyłapuje nawet słabe sygnały i dobrze je filtruje. Ja mieszkam prawie w centrum Katowic i odbieram ok. 17 stacji, które nie są zagłuszane szumami.

Hmm szkoda ze zbyt wiele osob nie wypowiedzialo sie na ten temat, ale rozumiem, widocznie malo kto slucha radyjka;)

Ja np. bardzo często słucham radyjka, ale nie wypowiadam się, bo nie znam rynku. Używałem polskiego tunera T3015 a teraz używam tunera samoróbki :p
Wg mnie tuner powinien mieć takie funkcje jak np. zmiana szerokości filtrów pośredniej częstotliwości, przełączanie dwóch anten i dużo możliwości ustawień/regulacji. No i częstotliwość najlepiej nastawiana gałką.
Jeśli chodzi o jakość dźwięku to należy patrzeć na zniekształcenia (THD) poniżej 0.1% już jest nieźle, na pasmo, najlepiej jak ciągnie do 15kHz z małym spadkiem. Separacja kanałów przeważnie jest w takich tunerach w zupełności wystarczająca (>35dB) no i bardzo ważny jest odstęp sygnał-szum (S/N). No to teraz wybieraj sam.
Z producentów to Yamaha, Kenwood, H/K, Sony (taka kolejność wydaje mi się dobra, oczywiście zależy od modelu...).

Wszystkie wymeinione funkcje będzie miał tuner DVB-2008. Poczytaj sobie opinie. Może do najtańszych nie należy,ale jest bardzo solidny i warto w niego zainwestować.

Posiadam TX-350. Dobry tuner, piękny odbiór z anteny zewnętrznej, bardzo dobre brzmienie, sympatyczny wygląd. Stereo łapie już na kawałku drutu :). Nie będziesz żałował zakupu :), ja go prędko nie zmienię.

Witam, nie zakładam nowego tematu więc tutaj napisze.

Miał ktoś styczność z tunerem Technics ST-8080 ? Jak to gra? Nadaje się to do "jakotakiego" odsłuchu z uniampem? Nie mówię o jakiejś wypasionej jakości.

Albo Sansui T-80 ?

Albo Nikko NT-790 ?

Powrót