• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TV LED 40 czy 46 cali

Plazma odpada - pobór prądu.
W saturnie już byłem i właśnie ten sharp wpadł mi w oko, cena nawet spoko (internetowa).
Używany będzie do DVB-T, filmy 720p w górę z laptopa przez hdmi, nie wiem jak dvdrip divx wyglądać będą ;/ mam 24" w rozdzielczości jak ten 42".

A nie wiecie jak wygląda sprawa bezprzewodowego przesyłu strumienia audio-video ?.. bo jeśli była by taka opcja to jestem w stanie dopłacić bo kiedyś mi się wyrobi gniazdo w lapku :]

Cały czas używam Philipsa 32PFL5605 jako monitora, jest to 32" LCD z podświetleniem LED (pełne, nie krawędziowe). Full HD to po prostu bajka, genialny obraz. Natomiast divx wygląda nieco (nawet więcej niż nieco) lepiej od obrazu z kablówki. Z dalszej odległości ogląda się nawet przyjemnie.

Pobór prądu? No nie żartuj. Ja mam 42" plazmę z przed dwóch lat i rachunki za prąd nie wzrosły więcej jak o 10 zł za dwa miesiące. Czasy kiedy plazma pobierała mnóstwo energii już dawno się skończyły :)

Za moich czasów plazmy żarły i to nie mało bo po 500W przy 32", teraz sprawdziłem i 42" bierze średnio 240W co przy 120W LED jest dość znaczną różnicą i w 10gr. raczej się to nie zamknie.

---------- Post dodany o 12:21 ---------- Poprzedni post o 23:47 ----------

Powoli się przekonuję do plazmy :]
Na http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1308122639 znalazłem polecaną plazmę Panasonic TX-P42G30E... ma ktoś z nią doświadczenie (przynajmniej z serii G30)... na forum hdtv trzeba opłacić "składkę" żeby poczytać opinie i testy :/

Również polecam plazmę. Kontrast, czas reakcji, nasycenie czerni, kąt widzenia nieporównywalnie lepsze niż w LCD. Pobór prądu wcale nie jest większy. Większość plazm ma czujniki natężenia światła w związku z tym dostosowują jasność świecenia do pory dnia. Mi po zakupie 50 calowej plazmy LG rachunki nie wzrosły.

Dodam, że maksymalny pobór mocy mojego TV to 190W

bylem dzis u sasiada na tescie tygo telewizora lg
nadal bede ci go polecal
swietny obraz i kat widzenia pionowy i poziomy
opcja ala 3d naprawde dziala
prawdziwe 3d naprawde ok
i okolarow 7szt w komplecie
zwykle a nie zadne z zasilaniami i bateriami

telewizor wg mnie rewelacyjny
chyba czas zmienic telewizor (choc zastanawiam sie nad projektorem)
i cena internetowa taka jak zalozyles

Klamka zapadła poszło w plazmę: Panasonic P46G30E, jutro odbieram.

Co do 3d to ważny fakt: odległość od ekranu powinna być równa 3krotnej wysokości ekranu co dla ekrany 50" daje 1,8m od monitora dla najlepszych efektów 3D.
To mniedzy innymi dla mnie dysfalifikuje telewizowy 3D.

Klamka zapadła poszło w plazmę: Panasonic P46G30E,

Bardzo słusznie, sam posiadam od roku p50G20E i jest idelanie. Jak patzre u niektorych na LCD to zbiera mi sie na wymioty.
Jesli chodzi o pobor mocy to normalnie u mnie waha sie od 100 do 150W, a LCD tej wielkosci wezmie wiecej.

Zaczynam żałować że oglądałem filmy w HD na 24" monitorze komputera :D
Obraz jest idealny, moimi głównymi cechami idealnego obrazu jest - ostrość/szczegółowość oraz brak smużenia i migotania.
Prawie wszystkie te opcje spełnia.
Niestety telewizor podłączony do laptopa po hdmi migota - najbardziej widać na białym tle np. przeglądarki, jest to spowodowane odświerzaniem 60Hz które przy LCD jest nie widoczne a przy plazmie owszem, spróbuje to poustawiać o ile się da.

W filmach efektu tego się nie dopatrzałem.
Wielkość ekranu jest dla mnie powalająca tak samo jak jego jakość, w salonie kazałem podłączyć po hdmi film w HD na tym panasonicu (wersja 42") i sugerowanym wcześniej sharpem (lcd) i właściwie nie było co porównywać. Filmy z dysku HDD 2tb śmigają bez problemu zarówno mkv jak avi, napisy czyta ale nie umiem ich powiększyć (trochę za małe).
Plazmę mam podłączoną pod amplituner z hdmi Denona i do niego też idzie kabelek hdmi z lapotopa, dźwięk filmów z dysku idzie domyślnie na głośniki plazmy ale to skorygowałem kabelkiem optycznym między nim a denonem który sam sobie znajduje sygnał z optyka po zaniku sygnału hdmi z laptopa.

Oglądałem Rescue Dawn w 1080p i muszę przyznać że nie spodziewałem się takiego obrazu, można odnieść wrażenie że film nie jest obrobiony żadnymi filtrami/wspomagaczami obrazu tylko wszystko jest prosto z kamery na bieżąco a większa szczegółowość obrazu jest nie możliwa bop oko ludzkie by tego nie wychwyciło :]

Do przeglądania Internetu czy grania w gry włącz tryb PC, input lag powinien się znacząco zmniejszyć.

A czarny to czarny czy odcień czarnego (na plazmie)?

TAK, "czarny jak piekło" :]

---------- Post dodany o 13:39 ---------- Poprzedni post o 13:38 ----------

Do przeglądania Internetu czy grania w gry włącz tryb PC, input lag powinien się znacząco zmniejszyć.

Nie wiem o co dokładnie chodzi z tym trybem PC... gdzie go szukać ?

W ustawieniach powinna być taka funkcja. Ja mam tak, że w głównym menu mogę sobie dodać skróty różnych urządzeń (konkretnie wejść, ale mogę je sobie wybrać z listy), np. komputer, DVD, Blu-Ray, nagrywarka HD, konsola, kino domowe itp. Komputer mam podłączony do HDMI2, tak więc podczas dodawania urządzenia wybieram "Komputer" oraz port czyli "HDMI2" i pojawia mi się ikonka komputera w głównym menu. Wystarczy ją wybrać i przełącza mi obraz na HDMI2. Wtedy tryb PC włącza się automatycznie i nie można go wyłączyć. Jest też możliwość wybrania urządzenia "Inne", wtedy wszystkie opcje są dostępne, a tryb PC mogę włączyć wchodząc do ustawień TV > ustawienia obrazu > tryb PC > włącz.

Powrót