• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tweeter pod STX 5.1.160.4.F.A.FC.X ( 15 AWX )

Reakcji
0
Witam. W temacie wysokotonówek do HA jestem zielony, a i nie za wiele jest w sieci o "15 AWX", dla tego zdecydowałem się nadpisać tutaj.
Chcę wymienić tweeter w monitorach i zastanawiam się co wybrać. Na chwilę obecną całość jest cięta aktywnie ( docelowo zwrotnica pasywna ) i tak by jeszcze chwilę zostało.
Monitory służą jako monitory bliskiego pola, a nie do nagłaśniania całego pomieszczenia, ale i z tym obecnie sobie radzą. Napędem jest wzmacniacz w klasie A, a źródłem zewnętrzny DAC + PC
Stoją one na dosyć sporym biurku na wysokości głowy. Woofery są wersją 4 ohm-ową

Od jakiegoś czasu po głowie chodzą mi SEAS 27TBFC/G i ten pułap cenowy jest dosyć sztywny na ten cel, czyli 400zł

Czy możecie polecić coś ciekawego, co mogło by się zgrać z tym STX-em ( poza Wavecor TW30 WA10 - obecnie problem z dostępnością ), lub czy powyższy Seas będzie dobrym wyborem.

Jak i są jeszcze inne przetworniki, innych firm, ale jak wspomniałem "zielono mi" w ich temacie.
Chodzi mi o coś przyzwoitego w kwocie do 400zł ( para ), co by fajnie zagrało z powyższym wooferem we wspomnianych warunkach.

Sba 29 - co to jest konkretniej, bo jeżeli chodzi o przetwornik wysoko-tonowy, to nie mogę nic takiego znaleźć.

A czy przy SBA 29 w połączeniu z tym STX-em nie będzie problemu 5dB różnica między przetwornikami ?

Póki to tweeter jest głośniejszy to nie ma problemu :) Wstawia się rezystory :)

Za jakiś czas pokażę 18AWX z SB29. Ciekawy jestem tego zestawienia. Jak będzie ok, to zestaw z 15tką będzie na pewno przyjemniejszy :)

Powiedzmy że zostałem przekonany. Zostało zamówić i dopasować fronty.
Zostanie żmudna zabawa z pomiarami i wykonaniem zwrotnicy. Póki co jest system pomiarowy, ale wiedzy o pomiarach i programach do tego brak jak i braki czasu związane z pracą ( dla tego ma być to cięte aktywnie jeszcze jakiś czas ).

Ciągnąc dalej aktywne cięcie i pomijając opcję przyciszenia tweetera samym wzmacniaczem, to czy w takim rozwiązaniu ( aktywka ) rezystor w szeregu z przetwornikiem coś wprowadza ( poza przyciszeniem ), czy jest to tak jak w przypadku pasywnej zwrotnicy ?

Tak więc nabyłem SB 29RDC
Chwilę trwało ustawienie całości aktywnie, a przed chwilą skończyłem korekcję głośności TW względem woofera po regulacji cięć i mam nadzieję, że to już ostatni raz.

Nie wiem jak mają się Wavecore-y do nich, ale ja jestem zadowolony z wydanych pieniędzy.

LuSzTi, jak wychodziły ci cięcia przy tym TW ?
Ustawiałem wszystko aktywnie i chwilę minie zanim ugryzę temat pasywnej zwrotki, co by mi trochę życia umiliło. Pozbył bym się jednego wzmacniacza z biurka i całość poszła by ze wzmacniacza w klasie A, albo jeszcze jednego bardzo przyjemnego pieca, ale chwilowo mam system pomiarowy i trochę wody w rzece upłynie zanim nauczę się z tego korzystać, bo nie cierpię na nadmiar czasu ( praca minimum po 10 godz, a 80% pracy, to robota po 12 i więcej godzin ). Tal więc wolną co drugą sobotę i wszystkie niedziele poświęcam na rzeczy, które muszę zrobić, czy to w domu, z autem itp. itd. a na jakieś własne zainteresowania praktycznie brak czasu.

Powrót