• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tym razem problem z lm 3886...

umberto napisał:
Tasior, tą drogą nie wiele załatwisz,może pogadaj z esh0 i podeslij mu układ.

Tak się składa, że ten układ uruchomiony wyszedł właśnie odemnie i ja z nim nie miałem problemów ;)

Jednak Tasior wie, że u niego nic nie pracuje prawidłowo, prawda? ;)

Zły prąd? ;-) A położyłeś pastę silikonowa między LM-a a radiator? Zbyt mocne przykręcanie nie jest wskazane, bo wtedy układ się odształcai traci kontakt z radiatorem i od dołu może być przerwa. Poza tym to wersja TF, a więc rezytancja termiczna styku obudowa - radiator będzie znaczna, 2-3 K/W.
Sprawdź mocowanie, może nie trzeba będzie wlutować świeżego LMa...

niedawalem pasty,jest mocno docisniety,radiator lekko cieply,scalak cieply ale tylko cieply...(dotykalem palcami...)
tda to samo....

ja niewiem tasior co ty robisz z tymi układami - moze zacznij łowić ryby zamiast się zajmować elektroniką :P

No ale ta obudowa jest izolowana, pasta by sie przydala, a docisk musi być optymalny a nie maksymalny. A z MUTE masz wystarczający prąd do (-) zasilania? Przydaloby się tak ze 2-3mA.

niesluchasz mnie ESHO....... jak myslisz,co mialem na sylwestra? SB LIVE, skad daje sygnal na wieze? SB LIVE.

[ Dodano: 08-03-06, 14:33 ]
na sylwestra w sensie ze pod to samo tda ...(uzywalem je w sylwka z tym sb live,tylko trafo z unitry)

Tasior, sprawdz mase na kablu sygnałowym.
Sprawdziłeś w końcu ten nieszczęsny zasilacz pod obciazeniem ??

Tak wiem, "wszystko masz dobre" ale jakoś dziwne ze dwa debilnie proste wzmacniacze nie chcia ci działać a urzywasz do nich tego samego zasilacza i źródła sygnału. Wnioski nasuwaja sie same ...

ja nie dalem rady odpalac p3a to teraz leza w szawce :D fakt ze pol roku mial je esh0 ale i tak nie dzialaja.. nawet nie sprawdzalem :D

wiem ze sam nie dam rady odpalic wzmaka to sie tego nie podejmuje ;]

e tam ja z digitalem podczas uruchamiania spalilem stk :( i poszly bezpieczniki w calej klatce :D pomijaac pelno dymu w pokoju itd ;]

sprawdze jak dorwe miernik,na swój mnie jeszcze niestac...
co do scalaków.... z nich poszły iskierki,tzn z kondów tda resztki pradu zrobily jakies zwarcia,ale miedzy radiatorem(czyli - scalaka) a +'em kondów tda...2 tygodnie temu wylaczone było...

Normalnie cała sprawa voodoo zalatuje :P

Tasior sprawdź ten docisk i daj paste silikonową, może włącza sie cały czas zabezpieczenie termiczne. Może masz radiator do bani, nierówna jest powierzchnia styku.

Wiec tak,obydwie koncówki,maja ten sam problem,tj do pewnej mocy sygnalu,gra ok(test na 60hz) ale jesl idam troszke glosniej(skala 1/10 na 4,potek 50k B) juz zaczynam slyszec WYRAZNE takie WWWWWWWWW('powiedz' na głos to skumasz) i czym dalej krece tym glosniej to slychac... przester... sproboje zalatwic trafo to sie dowiem co nietak...scalaki czy trafo,chociaz stawiam na trafo bo 3 uklady zeby niedzialaly to albo pech albo... trafo :p
pozdrawiam

Może się sie wzbudza zaraza, układ grzeje się mocno? wepnij się amperomierzem w jedną z linii zasilających i sprawdz jaki pobór prądu jest jak zaczyna wariować.

Powrót