• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

typ i rozmiar obudowy

Reakcji
0
witam...
jaką dac obudowę do głosnika boschmann YD 250 10" o mocy 200 w ....i prosił bym o podanie wymiarów ... z góry dzieki

no wlasnie nie wiem bo zadnych danych nie moge znalzc w necie ...

[ Dodano: 2006-03-10, 15:17 ]
o znalazłem dane .....
# Model = Boschmann 10” woofer (YD250)
# Nominal impedance = 8 ohm
# Sensitivity = 88dB/w/m
# Fs = 47 Hz
# Qms = 4.91
# Qes = 1.14
# Qts = 0.92
# Vas = 59 liters

Parametry to ma zabójcze.. z całą pewnością lepiej nadałby sie na popielniczkę niż na subwoofer. Jeśli jednak już sie na niego uparłeś to daj mu bude max 40L closed i módl się sie by to jakoś zagrało, choć szczerze wątpie...

własnie!
swoją droga co myslałes jak go kupowałeś?
ktos Ci go polecił?
chyba nie facet na giełdzie?
pozdawiam

Pamiętajmy jednak, że rybacalibra, podał parametry takie, jakie znalazł w necie prawdopodobnie podane przez dystrybutora lub producenta.. więc nawet nie chce wiedzieć, jakie ten głośnik może mieć parametry w rzeczywistości

więc tak ja proponuje odpowiednią obudowe dać i do tego właściwy wzmacniacz :D wymiary najlepiej odpowiadające :D

wsadź w bude closef - wymiar taki jaki ładny będzie, bo i tak nie będzie dużej różnicy w grze :)
ew możesz dać br 40l i zestroić na 40hz, lub dowolnie inaczej bo i tak nie będzie to
dobrze grało , ew takie buczenie i podbicie będzie jakoś rade w kinie dawało :)
jako wzmaka proponuje tda 7294 :)

ha ha ... sprobuje .... zobaczymy co z tego wyjdzie

[ Dodano: 2006-03-14, 19:18 ]
hej zamontowałem w 40 l b-r i nie powiem moze byc dzwiek nie jest zły albo moze mi sie tylko tak wydaje ..........nawet ładnie buczy i o to chodziło...........

Powrót