• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Układ miękkiego startu-problem

strasznie skomplikowany ten uklad,
ja mam 2 lata w subie cos takiego:
http://elpronet.nazwa.pl/?strona=product&pid=00080

dalem Ciala bo moglem odwzorowac schemat na podstawie plytki,
moze zrobie to przy nastepnej rozbiorce panelu

wiem ze to nie wyjscie z sytuacji, ale czy patrzyles na elce za jakims prostszym ukladem?

A jaki dales przekaznik, bo moze pobiera za duzo pradu. Ten duzy kondensator 1uF/275V moze miec za mala pojemnosc.
Mozesz podlaczyc woltomierz przewodami do zenerki zeby sprawdzic czy napiecie jest stabilne. Tylko po podlaczeniu wlacz uklad ale nie dotykaj niczego.
Kolejny krok to wyjecie T1 ktorego zadaniem jest tylko szybkie odlaczenie przekaznika po wylaczeniu z sieci, mozliwe ze robi to za wczesnie.

Patrzyłem ale chciał bym żeby ten działał....

[ Dodano: 2010-02-03, 11:24 ]
Przekaznik jest taki jaki producent zalecał czyli RM-83,dziękuję irku za propozycje zaraz będe je realizować.

[ Dodano: 2010-02-03, 12:06 ]
Na zenerce stabilnie , wylutowałem t1 układ działa normalnie teraz czekam zobaczymy czy przełączy po jakimś czasie znów na rezystory....

[ Dodano: 2010-02-03, 13:17 ]
irek, Po wylutowaniu T1 smiga dobrze :mrgreen: Dzięki wielkie za pomoc. :!: :!:

[ Dodano: 2010-02-03, 19:37 ]
AA softstart jest z advanced elektronic więc jak by ktoś tam kupował to pamietać o tym T1....

Czy posiada ktos wzor plytki soft startu gotowej do termotransferu oraz uklad montazowy z wartosciami elemntow?

Karol1991 napisał:
irek, Po wylutowaniu T1 smiga dobrze :mrgreen: Dzięki wielkie za pomoc. :!: :!:

Ale teraz nie masz szybkiego wylaczenia :)
Po chwilowym wylaczeniu zasilania pzrekaznik zalaczy sie natychmiast bez miekkiego starty a powinien zresetowac sie uklad i zaczac odmierzac czas od nowa do tego wlasnie sluzy T1. Choc z tego co patrze po schematach to malo kto go stosuje a jak widac Ci co zastosowali to zle go dobrali.

Sprobuj jeszcze zwiekszyc ok dwu krotnie pojemnosc C3.

Ok,pokombinuje z C3,jeszcze raz dzięki nie potrzebne mi szybkie wylączanie :razz: ,ważne,że bezpieczników nie wywala.

[ Dodano: 2010-02-04, 16:07 ]
Jak szybko wyłączyłem i włączyłem to wysadziło korki :mrgreen: ale i tak w normalnym użytkowaniu nie będzie takich akcji...

Wlasnie dlatego niektore uklady nie maja tego szybkiego resetu a niektore maja ale jak widac sa niedopracowane.

Powrót