• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Układ wzmacniacza audio TPA3116, TI Texas Instrument

Reakcji
0
Witam wszystkich, chciałem prosić o podpowiedź co zrobić z wzmacniaczem który dostał zbyt wysokie napięcie zasilania (28VDC zamiast max 26VDC).
Pali się rezystor 24 seryjnie smd 100 (w żółtym okręgu) więcej uszkodzeń nie widzę

Zdjęcie wzmacniacza:
https://diyaudio.pl/i/29676/a289fb4ccca288bb76eebe43182fd2cb_1543095275.jpg

Chciałbym go naprawić ale nie wiem czy nie lepiej kupić nowego.

Pozdrawiam

TPA ma zabezpieczenie, jak dostał 28V to powinien się wyłączyć do momentu obniżenia napięcia. Nie wiem po co ten rezystor tam jest, pali się cały czas od włączenia ?

Wylutuj go całkiem, podepnij sygnał i sprawdź czy leci coś w głośnikach. tylko do testów podłącz jakiś głośnik którego ewentualnie nie szkoda.

Ten rezystor co tam był miał 1W i on się trochę grzeje. Nie wiem czy nie miał wartości 100ohm, zasila on przetwornice step-down do zasilania Bluetooth.

Więc bardzo możliwe, że jak kolega wlutował mini rezystor to po prostu będzie się palić. Patrząc na oryg płytkę ma 10R.

Tutaj dobrze widać jaki rezystor powinien tam być i na 100% to 10R, przynajmniej 1W.

TPA3116-50W-50W-Bluetooth-Receiver-Digital-Audio-Amplifier-Board-TF-card-U-disk-player-FM-Radio.jpg

Powrót