• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ulepszenie altusow 140

Reakcji
0
na elce wyczytalem post o ulepszaniu wlsanie altusow:) moje pytania sa jak zwykle glupie ale chce wiedziec czy warto to robic :razz: minaowicie:

przeczytalem ze aby uzuskac lepszy bas nalezy zrobic dodatkowy br o srednicy 10 cm i dl 5-15 cm.

czy to ma sens?? co uzuskam przez taka modyfikacje? :)a moze tego lepiej nie ruszac bo koledzy z tonsila wycisneli z nich tyle ile dalo rade :wink:

pozdrowiam slipknot1989

daj sobie spokoj z takimi modyfikacjami, altusy nie maja malo basu, lepiej pokombinuj z ich ustawieniem w pokoju, poczytaj o akustyce... Pozdrawiam

c4meleon napisał:
daj sobie spokoj z takimi modyfikacjami, altusy nie maja malo basu, lepiej pokombinuj z ich ustawieniem w pokoju, poczytaj o akustyce... Pozdrawiam

chyba masz racje...ustawilem je inaczej i na prawde czuc roznice.

melisław napisał:
Albo sprzedaj i zrób coś normalnego

taka opcja odpada. mam te altuski juz rok i napewno dlugo ich nie zmienie.

pozdrawiam slipknot 1989

pozdrawiam

slipknot1989 napisał:
mam te altuski juz rok i napewno dlugo ich nie zmienie.

Kiedys uslyszysz parzadne kolumienki i zmienisz zdanie :P... A tak po prawdzie to kolumny rozmiesc tak zeby wysokotonowce byly na wysokosci twoich uszu podczas odsluchu, oczywiscie symetrycznie.. no i zawsze mozna zadbac o akustyke pomieszczenia - wytlumic niepotrzebne podbicia, odbicia itditd :)

rozstawilem je w rogach pokoju a miedzy nimi boirko z kompem..gdzie spedzam najwiecej czasu sluchajac muzy i ogladajac filmy...roznica w basie jak dla mnie jest ogromna...
Kiedys uslyszysz parzadne kolumienki i zmienisz zdanie .

na pewno:) ale na razie do denerwowania rodziny wystarczy mi to co mam ;)

Michał K. napisał:
jak zrobisz coś lepszego to przestanie to służyć do denerwowania rodziny a do słuchania muzyki

na pewno kiedys sie zabiore za jakies DIY. ale na razie brak funduszy mnie powstrzymuje :) altuski i technics SA_AX710 wystarcza na razie ;)

Założe się że jak ustawisz altusy na równo z twoimi uszami, i dasz głośniej to krew z uszu .... ;))

pozdrawiam, i raze posłuchać czegoś lepszego niż altus...

ps; lepsze nie znaczy głośniejsze.

Jak chcesz coś modyfikować to:
Warto jest odwrócić fazę na wysokotonowym.
Co do br to ja bym nie zmieniał nie mając konkretnych danych popartych wykresem.

Modyfikacja, to zmienić GDWT na jakiegoś GDWK. Ja wistawiełm GDWK 11/100 (chyba) i różnice słychać.

Co do ulepszenia altusów, to zbieram się z zamiarem wymiany przewodów w skrzyni na grubsze: 1,5mm2, albo dodatkwo na bas troche grubszy jeszcze.

Jakie jest Wasz zdanie k na temat tych kabli??

imo zawracanie glowy. to nie kable sa najgorszym ogniwem, a przede wszystkim rezonujaca obudowa, za wysoko strojona + kiepska zwrotnica. zacznij od tego, a pozniej dopiero jakies kable

farmi18 ja juz dawno w swoich altusach wymienilem kable :) a do basu dalem duzo grubsze :) powiem Ci ze roznicy nie uslyszysz ;p chyba ze masz bardzo czule ucho ;) wymiae GDWT mam juz dawno w planach :) tylko zawsze znajda sie jakies inne wazniejsze wydatki ;/

Caleb napisał:
przede wszystkim rezonujaca obudowa, za wysoko strojona

tzn jak sie tym zajac? modyfikacja br?:)

poprzeczki usztywniajace i inne elementy majace usztywnic obudowe - to podstawa i tyczy sie praktycznie wszystkich owczesnych produktow tonsila. BR w zasadzie w 140 moznaby zatkac. no i najwazniejsza sprawa - zwrotnica: trzebaby pomiary zrobic zeby cos z tego wyciagnac. sama zwrota by wyniosla sporo kasy - nie wiem czy w ogole taka modyfikacja bylaby oplacalna (chociaz na pewno przynioslaby znaczne podniesienie jakosci dzwieku) - w koncu sprzedajac altusy i dorzucajac te grosiwo na zwrotnice przeznaczone moznaby juz cos wybudowac na nieco mniej archaicznych glosnikach :)

to fakt zauwazylem ze przy wiekszych glosnosciach budy altusow graja wraz z glosnikami ;) jesli mowisz ze wymiana zwrotki jest kosztowna to na pewno nie ma sensu sie bawic w ich modyfikacje. z poprzeczkami pobawie sie jutro ;) jestem ciekawy roznicy :)

Powrót