• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAmp 8-kanałowy

Reakcji
0
UniAmp będzie służył jako wzmacniacz 7 kanałów w systemie 7.1, do suba będzie oddzielna końcówka większej mocy (jeszcze nie wiem jaka).
Do każdej płytki planuję zastosować osobny transformator i możliwość oddzielnego załączania wybranych układów w zależności od wybranej konfiguracji:
a) stereo
b) 5.1
c) 7.1

1. Czy to dobry pomysł z 4 osobnymi toroidami?
2. Czy do załączania wzmacniaczy wybrać APO czy zrobić załączanie ręczne?
3. Czy jest sens upychać 4 płytki UniAmpa w jednej obudowie czy lepiej wrzucić po 2 płytki do dwóch osobnych obudów?

Irek stanowczo twierdzi ze kazde uni powinno byc zasilane z osobnego trafa. Jezeli wiesz jak poradzic sobie z problemami wynikajacymi z zastosowania jednego trafa to mozesz uzyc jednego mocniejszego

Co do sterowania to dolphin dobrze radzi

---------- Post dodany o 16:55 ---------- Poprzedni post o 16:48 ----------

Irek stanowczo twierdzi ze kazde uni powinno byc zasilane z osobnego trafa. Jezeli wiesz jak poradzic sobie z problemami wynikajacymi z zastosowania jednego trafa to mozesz uzyc jednego mocniejszego

Irek stanowczo twierdzi ze kazde uni powinno byc zasilane z osobnego trafa.

I to był też powód dlaczego planowałem użycie 4 traf, choć widziałem na forum projekt 6-kanałowy z chyba jednym trafem.

Tu nie jestem pewien, chciałbym coś co nie ingeruje w tor audio (lub ingeruje w minimalnym zakresie). Selektor wejść będzie mi potrzebny tylko na początku (do czasu zakupu procesora) i myślałem o wykorzystaniu Irkowego jako chyba najprostszego/najtańszego. Docelowo sygnał na końcówki mocy będzie podawany z jakiegoś procesora kina domowego (najprawdopodobniej jakiegoś modelu Emotivy).

Wiesz na jakiej zasadzie pracuje ten sterownik?:)

Nie, bo nie ma tego w opisie na Twojej stronie a nie jestem na tyle dobry w te klocki aby samemu wyczytać to ze schematu :(
Założyłem (jak widać błędnie), że jak jest zintegrowany z selektorem to pewnie ingeruje w tor audio.

Czyli jeśli chciałbym załączać te 3 konfiguracje:
a) stereo
b) 5.1
c) 7.1
to musiałbym mieć 3 takie sterowniki?

Czyli jeśli chciałbym załączać te 3 konfiguracje:
a) stereo
b) 5.1
c) 7.1
Jeden sterownik obsłuży zasilanie 3transformatorów, więc tu pasuje. Jeśli chodzi o selektor, to niestety możesz go wykorzystać tylko pod 4 źródła stereo. Przekaźniki selektora są 2kanałowe a pozostałe kanały z 5.1 czy 7.1 musiałbyś podpiąć na sztywno.

Ilość źródeł stereo pewnie mi wystarczy:
1) Procesor kina
2) Komputer
3) CD
4) Tuner radiowy (pewnie stary ampli w tej roli)

Wszystko co ma więcej niż 2 kanały i tak musi przejść przez procesor.
A słuchał będę głównie FLACów (z wygody; np. przez XBMC), więc wykorzystywane będą pewnie głównie 2 pierwsze wejścia.

1. Gdzie mogę podpiąć sygnał z dodatkowych 4 kanałów efektowych?
2. Gdzie podpiąć przekaźniki aby załączały się po pojawieniu się sygnału 5.1 lub 7.1?
3. Czy muszę gdzieś podpinać sygnał dla suba i centrala czy wystarczy że podepnę się pod wybrany (inny) przekaźnik?

1. Gdzie mogę podpiąć sygnał z dodatkowych 4 kanałów efektowych?
Z RCA wychodzisz prosto na swój procesor.

2. Gdzie podpiąć przekaźniki aby załączały się po pojawieniu się sygnału 5.1 lub 7.1?
Sterownik nie posiada automatycznego załączenia się (przekaznika od zasilania) gdy wykryje sygnal. 1przekaźnik ze stykami 250V załącza się wraz z włączeniem steroiwnika. Dwa następne przekaźniki mają osobny przycisk na pilocie i załączasz je kiedy chcesz...

3. Czy muszę gdzieś podpinać sygnał dla suba i centrala czy wystarczy że podepnę się pod wybrany (inny) przekaźnik?
Nie za bardzo chyba jeszcze wiesz jak to wszystko chcesz spiąć w jedną całość i jak chcesz żeby to działało... Musisz określić czy sub ma być tylko do kina czy w stereo też może pracować (wtedy sygnał musiałby być zsumowany z lewego i prawego kanału).

Odpowiedź na drugie pytanie odpowiedziała mi również na pierwsze :) Zrozumiałem filozofię działania tego sterownika :D i jest dla mnie chyba OK. Jeszcze tylko będę musiał pomyśleć jak zastąpić pilota tabletem, bo założenie jest że całe kino będzie sterowane tabletem.

Nie za bardzo chyba jeszcze wiesz jak to wszystko chcesz spiąć w jedną całość i jak chcesz żeby to działało...

No nie, jeszcze ciągle kombinuję, ale jeśli okaże się że procesor wprowadza niesłyszalne dla mnie zmiany w torze audio to wszystko, nawet stereo, będzie szło przez niego, to uprości sterowanie i część sterownika odpowiedzialna za selekcję nie będzie potrzebna.

Musisz określić czy sub ma być tylko do kina czy w stereo też może pracować (wtedy sygnał musiałby być zsumowany z lewego i prawego kanału).

To zależy od tego jakie kolumny wybiorę i tu decyzja będzie najwcześniej po AudioShow. A może dopiero po przygotowaniu pomieszczenia i złożeniu kolumn???

To zależy od tego jakie kolumny wybiorę i tu decyzja będzie najwcześniej po AudioShow. A może dopiero po przygotowaniu pomieszczenia i złożeniu kolumn???
Widzę, że będzie ciężko... :) Masz niby jakiś plan, ale właściwie nie wiesz czego szukasz. Nie rób wszystkiego na raz, lepiej dokładniej etapami niż jednocześnie i z niedociągnięciami.

Mam plan kilkuletni (brzmi jak za komuny :biggrin: ), na razie jest etap planowania i to co jest najbardziej pewne to UniAmp jako końcówka mocy i "szmatka" do SeymourAV jako tkanina na ekran, a nad resztą to się ciągle zastanawiam i rozważam różne opcje :)

Jeśli chodzi o suba to jeżeli wybiorę opcję używania go w stereo bez pośrednictwa procesora to muszę zrobić filtr/sumator czy jak to się tam nazywa?
A jeśli z sub będzie z procka to pewnie zrobi to już procek?

Jeśli chodzi o suba to jeżeli wybiorę opcję używania go w stereo bez pośrednictwa procesora to muszę zrobić filtr/sumator czy jak to się tam nazywa?
A jeśli z sub będzie z procka to pewnie zrobi to już procek?
Nie mam pojęcia jaki będziesz miał procek i jaką topologię wybierzesz, czy sygnał stereo ma wejść na selektor czy od razu na procek... Czy Ci procek zsumuje sygnał na suba czy nie... Szukasz złotego środku, ale nie wiesz czym właściwie dysponujesz.. Przy robieniu takiego wielkiego wzmaka trzeba mniej więcej wiedzieć czego się oczekuje i co chciałbyś realizować, następnie dobrac elementy. U Ciebie na dzień dzisiejszy poza hasłem kino i uniamp nie ma nic..

Gdybym dziś kupował procka to byłby to Emotiva UMC-200, więc jeśli dobrze rozumiem poniższy tekst to on mógłby zająć się obsługą suba.

Audio outputs on the UMC-200 include a full set of 7.1 main outputs, a balanced subwoofer output, a separate stereo down-mix output, and two fully assignable stereo zone outputs.

Nie na temat...
Najpierw (jak się uda to do AudioShow) chcę przygotować dokumentacje projektu pod hasłem: "kino domowe" a potem powoli, etapami wziąć się za jego realizację. Planuję zacząć od wzmacniacza (koniec roku/początek następnego), potem może zakup procka, w odleglejszej przyszłości adaptacja garażu. A kolumny to zależnie od tego na co czas i budżet pozwoli, przed lub po adaptacji garażu, bo na początek mogę wykorzystać te już posiadane.

---------- Post dodany 23.05.2013 o 07:34 ---------- Poprzedni post 22.05.2013 o 15:56 ----------

Mam trochę elementów kupionych prawie 20 lat temu. Czy mogę je wykorzystać przy budowie UniAmpa czy lepiej kupić nowe?

Rezystory, kondensatory, diody, tranzystory (te małe). Tak myślałem, że elektrolity pewnie lepiej nowe, czyli reszta może być?

Powrót