• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Co montujemy w miejsce C5 C12 C23 C30? A punkty TP1 i TP2 maja byc polaczone ze soba? Skladam wersje v2

Wysłane z mojego HTC Desire Z za pomocą Tapatalk

Otwory sa na tyle duze zeby cynujac pad mozna bylo przez otwor wykonac pomiar dotykajac cyny ostra sonda miernika o sredniej grubosci. Druga sonda dotykamy odpowiedniego wyjscia wzmacniacza.

Jako że niemogę znaleźć takiego problemu zapytam:
Otóż uruchomiłem dwa uniampy ostatnimi dniami. Z jednym mam problem ponieważ prawy kanał wszytsko ok. A w lewym nie da się prądu spoczynkowego ustawić. Przy podłączeniu głośnika ten kanał tak jakby grał ale charczy tak jakby zniekształcony sygnał dostawał. Tranzystory końcowe i sterujące sprawdziłem - są sprawne.!

Myślę ze to nie wina zabezpieczeń bo wtedy by chyba wcale nie podawał nic na głośnik.!

W którym miejscu układu mogę szukać problemu.?

Szukaj miedzy tranzystortami mocy w okolicy potencjometru do ustawiania pradu spoczynkowego, pradwopodobnie jest tam zwarcie i prad sie nie reguluje, bo miedzy bazami nie ma napiecia polaryzacyjnego. Mozesz zmierzyc jakie jest napiecie miedzy bazami tranzystorow steruajcych i czy sie zmienia przy regulacji.

Hej,
przymierzam się do zbudowania UniAmpa, powoli kompletuję wszystko co będzie potrzebne, jestem na etapie kupowania transformatora. Zakupu dokonam pewnie na toroidach, a jako, że jestem póki co amatorem w dziedzinie elektroniki chciałem na co zwrócić uwagę przy zakupie. Bo na toroidach piszą tak :

Oferujemy transformatory toroidalne w wykonaniu audio, (...) Produkujemy transformatory w zakresie mocy 20VA - 3000VA o dowolnych napięciach wtórnych i pierwotnych. (...) Modyfikacje obejmują m.in.: impregnację rdzenia i uzwojeń, ekranowanie elektryczne (między uzwojeniami) i magnetyczne (zewnętrzny ekran przeciwzakłóceniowy), zalewanie środka żywicą oraz antywibracyjne mocowanie.

Co powinienem opisać w zamówieniu? Co jest faktycznie przydatne ? Jakie dodatkowe odczepy mogą się przydać ?

hmmm, ja bym powiedział tak:
jak masz dużo kasy, to bierz każde ulepszenie. Wyeliminuje ci ze 2-3 problemy, które mógłbyś napotkać.
jak chcesz z rozsądkiem to zalej tylko żywicą środek rdzenia i nic więcej. Napięcia, oraz moc VA uzwojenia wtórnego podane są w dokumentacji uniampa, jak się nie mylę.

Myślę że jak trafo jest dobrze nawinięte to większość z tych ulepszaczy jest niepotrzebna, tak jak pisze El_liero niech Ci zaleją środek i gitara.
Standardowe trafo do uni to 2x35V 300W.
Jakie dodatkowe odczepy mogą się przydać ?

To zależy co chcesz jeszcze dodać do wzmaka- jak będziesz miał tylko przełącznik żródeł i potek volume to żadne, jeżeli planujesz barwę to symetryczne jakieś 2x12v (barwa Irka zasilana jest napięciem pojedynczym).

Jałowo ma mieć 2x35Vac, czyli typowe 2x32Vac/250-300W.
Większość barw jest zasilana 2x15Vdc, czyli min. 2x16Vdc.
Barwa irka ma zasilanie 8-24Vdc.

Dzięki za odpowiedź, o odczepy pytałem właśnie pod kątem dodania do Uniampa dodatkowych układów, jak chociażby barwy czy unizaba. W przyszłości jak się trochę ogarnę z elektroniką pewnie będę chciał to zrobić i wtedy trafo będzie bardziej uniwersalne. Pewnie jeszcze nie o jedno będę tu pytał :)

Mam już Altusy 140 do uniego, mój uni doczekał się obudowy (z drewna oczywiście) i naprawdę potrafi zatrząść domem :D Jedyny minus że przełącznik w barwie irka coś przestał łączyć i czasem podczas włączenia barwy przestaje grać jedna kolumna, ale to nic takiego. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, jest to pierwszy wykonany przeze mnie tak skomplikowany wzmacniacz na tranzystorach. I nie żałuje poświęconego czasu i wysiłku bo było warto (można było kupić tda 7294, lecz tego nie zrobiłem, to był dobry wybór :D)

Pozdrawiam wszystkich właścicieli uniampa :-)

Zbieram składowe Uniampa, więc mam kolejne pytania:
jakie parametry powinien mieć potencjometr głośności ?
do uruchomienia wystarczy multimetr ? Czytałem instrukcje MariuszaElektro, ale tam jest nie jasne, bo z instrukcji wynika, że potrzebny jest tylko multimert (albo jestem skończonym laikiem) a z cytatu z Irka wychodzi, że trzeba mieć oscyloskop.
Irku sprzedajesz płytki do selektora wejść ? a może całe selektory ?

Powrót